Назад

Водният сектор в контекста на българо-унгарските взаимоотношения







БТПП бе домакин на Унгаро-български бизнес форум, организиран от Унгаро – българската Стопанска Камара, съвместно с Палатата и унгарската ТПП. Събитието постави акцент върху управлението и състоянието на водите в България и Унгария.

Форумът бе официално открит от председателя на БТПП – Цветан Симеонов, който информира за отношенията между двете държави и сподели, че обединяването на усилията в икономическите сектори ще доведе до по-задълбочено развитие на двустранните връзки. Симеонов потвърди важността на водния сектор за развитието на икономиката и пожела успех и ползотворни резултати от форума.

Посланикът на Унгария в София – Нейно Превъзходителство г-жа Текла Харангозо сподели, че отговорност на всички ни е да опазим богатството на водите. Тя представи  инициативите на унгарското правителство за насърчаване на инвестициите във водния сектор, както и за споделянето на ноу-хау.

По време на форума, експерти в сектора дискутираха ситуацията в двете страни. Д-р инж. Атанас Паскалев, експерт от Българска асоциация по водите, представи  състоянието на градските пречиствателни станции в България, както и тези за отпадъчни води, които предстоят да бъдат построени.

Балинт Хорват, директор бизнес развитие в Hungarian Water Partnership, представи знания и решения в управлението и третирането на питейната вода. Опит бе споделен и от Светослав Обретенов, управляващ директор на Pureco България.

Възможности за финансиране на проекти във водния сектор бяха представени от Балаж Коцка, главен мениджър за  международни връзки в EXIM Bank.

Официалната част на форума беше закрита с презентацията на д-р Росен Ткаченко, председател на Унгаро – българската стопанска камара, който акцентира върху необходимостта от обединение на силите и сътрудничество между българския и унгарския бизнес.

 


28.11.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад