Назад

Генерална асамблея на ПАЧИС





Главният секретар на БТПП Васил Тодоров взе участие в 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество /ПАЧИС/, която се проведе в София тази седмица.

Събитието, с домакин Народното събрание, бе открито от Цвета Караянчева, председател на парламента. Развитието на Черноморския регион в стабилна, демократична и просперираща зона, е ключова цел, пряко свързана с основния стратегически интерес - както на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), така и на Европейския съюз, чиято външна морска граница е Черно море, заяви Янчева. Основната тема на форума е „Европейските измерения на Черноморското икономическо сътрудничество – актуално състояние и перспективи на сътрудничеството ЕС – ЧИС“.

Делегатите бяха приветствани и от генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев. Той отбеляза важността на усилията на парламентите на страните от Черноморския регион за решаване на важните проблеми в точния момент.

Вицепремиерът Томислав Дончев също поздрави участниците, като отбеляза, че ОЧИС е уникален формат, с представители на различни държави и култури, обединени от общата цел да търсят повече и по-добри възможности за развитие. Той подчерта, че икономическо развитие може да има там, където има инфраструктурна свързаност и транспортни връзки, където има сигурност, която гарантира качеството на живота на хората, с адекватни мерки за опазване на околната среда. В наш общ интерес е да превърнем Черноморския регион в зона на сигурност и благоденствие, подчерта Дончев, а всяка политика трябва да води до резултат, който да стига до хората.

Делегатите бяха приветствани и от ръководителя на делегацията на Народното събрание в ПАЧИС - Петър Кънев, както и от председателя на парламентарната външна комисия Джема Грозданова.

Участниците в 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС приеха препоръка по темата, с която насърчават националните парламенти и правителства да разработват политики за заетост, улесняващи създаването на работни места и обезпечаващи нуждите на пазара на труда в държавите от региона. Препоръчва се да бъдат предприети мерки, които подкрепят уязвимите групи от обществото – жени, младежи и представители на малцинствата, справянето с възрастовата дискриминация, подобряването на работната среда и т.н. 

На форума парламентаристите от държавите-членки на ЧИС приеха и препоръка, свързана с правните и политически аспекти на развитието на транспортните маршрути в Черноморския регион.

В края на 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС България предаде председателството на организацията на Грузия. 

Днес в Солун се провежда 61-та редовна среща на Борда на Бизнес съвета към Черноморското икономическо сътрудничество. БТПП  участва със свой представител и ще информира допълнително за решенията, взети в този формат.

  


22.11.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад