Назад

Кръгла маса на тема: „Социалните иновации на нашето време. Пример - Финландия“„Социалните иновации на нашето време. Пример - Финландия“ беше темата на кръглата маса, която се проведе миналата седмица в Дома на Европа в , в сградата на Представителството на Европейската комисия и на Европейския парламент в България.

Събитието бе открито и модерирано от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП и член на УС на Палатата. Кръглата маса бе организирана от Съвета по иновации съвместно с Посолството на Финландия в България и Българо-финландското дружество за приятелство.

Поводът е финландското председателство на Съвета на ЕС, както и излизането на български език на книгата: „100 социални иновации от Финландия“, чийто съставител е  Илка Тайпале.

Приветствие от името на председателя на БТПП Цветан Симеонов поднесе Йосиф Аврамов, а Нейно Превъзходителство Пайви Блинникка, посланик на Финландия в България, направи встъпително експозе.

Участниците в кръглата маса бяха поздравени и с видеообращение от Илка Тайпале.

Христина Кукова от Института по български език при БАН направи презентация за развитието на Финландия, която бе онагледена и със снимков материал. Обстойно представяне изнесе и Владимир Данчев, председател на Българо-финландското дружество за приятелство, който разгледа подробно и произведението „100 социални иновации от Финландия“, което на практика е световен бестселър – преведено е на 49 езика.

Последната презентация бе на Лена Андонов, бивш висш служител в Министерството на образованието и науката във Финландия. Тя се спря върху въпроса за ролята на финландската държава в насърчаването на иновациите на младежите, в т.ч. и на собствениците на възраст до 30 години на иновативни стартъпи, както и на социалните нововъведения в образователната система във Финландия.

 


22.11.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад