Назад

Дигиталната трансформация и бъдещето на бизнеса - сред основните теми на форума "Индия – Европа 29"

Представяне на дигиталните услуги на БТПП
Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в панел „Дигиталната трансформация – бъдещето на бизнеса“, по време на бизнес форума „Индия – Европа 29“, който се проведе през тази седмица в Делхи. Той представи дигиталните дейности на Българската търговско-промишлена палата, която поддържа и постоянно осъвременява електронен търговски регистър с информация за над 52 000 фирми и бизнес организации.

В стремежа си за скъсяване на времето за административни дейности и за да бъде в крак с времето и международните си партньори, БТПП се присъедини към Международната акредитационна верига за сертификати за произход на стоки към Международната търговска камара - Париж. Заявяването на документите – сертификати за произход, сертификати с данни от търговския регистър, договори за АТА карнети и др., може да става електронно на сайта на БТПП.

Постиженията на БТПП в електронизацията на услугите се разпростира и в областите арбитражен съд и медиация.

Симеонов сподели и резултати от проучване на БТПП за дигитализация на българската икономика, които сочат, че половината работодатели в България определят дигиталните умения на повечето си служители като много добри.

Дигитализацията в бизнес отношенията също е умерено напреднала, защото около 60% от фирмите в страната посочват, че при всички дейности обменят с техните партньори информация по дигитален път. 

Според 68% от компаниите дигитализацията вече е допринесла за подобряването на качеството на произвежданите от тях стоки или предоставяните услуги. Благодарение на нея при 43% от фирмите се отчита и по-малко количество използвани ресурси.

Позитивен ефект от дигитализацията в насока увеличение на количеството на продадената продукция има при около една трета от фирмите – 32%.

През последните 3 години над 56% от фирмите са инвестирали средства в дигитализация. Около 22% са на мнение, че наличните им технологии отговарят на бизнес нуждите им и не се е налагало да инвестират парични ресурси за цифровизация.

В сесията се включи с изказване и Калин Радев, член на борда на директорите на Българо-индийската бизнес палата, който управлява фирма в областта на информационните технологии.

Форумът продължи с още двустранни срещи, в които се включиха и българските компании.


22.11.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад