Назад

Среща-дискусия с д-р Реми Гербе – адвокат и експерт по международен арбитраж







На 6 ноември в Българската търговско-промишлена палата се проведе среща-дискусия на арбитрите от Арбитражния съд при БТПП с д-р Реми Гербе, водещ адвокат в адвокатска кантора MoloLamken LLP, Вашингтон.

Срещата бе посветена на развитието на инвестиционния арбитраж. Основната тема, върху която се фокусира срещата, беше: „Достатъчна ли е защитата и инструментариумът на един арбитражен съд, за да защити интересите на един търговец или инвеститор пред държавата или арбитражът трябва да се разглежда по-скоро като средство за бързо решение на конфликти между търговци “.

Председателят на БТПП  Цветан Симеонов откри срещата с приветствие към участниците. Той запозна д-р Гербе с дейността на Арбитражния съд при БТПП.

Приветствие към участниците отправи Бранимир Ботев, главен изпълнителен директор на EISA. Той представи на участниците г-н Гербе, като подчерта неговия дългогодишен опит в областта на международните инвестиционни и финансови спорове пред Международната комисия по търговско право - ООН (UNCITRAL).

Адвокат Гербе направи кратка презентация по темата и сподели опита си, възможностите и практиките в тази сфера.

Събитието завърши с дискусия по темата с участието на членовете на Президиума на Арбитражния съд при БТПП и арбитри, работещи в тази област.

Темата заслужава и по-широко обсъждане заради стремежа на България да привлича инвеститори не само от Европейския съюз и вероятно ще бъде включена в съвместното с  Висшия адвокатски съвет и  Софийска адвокатска колегия издание на Международната конференция в областта на арбитража през месец март 2020 г. (виж. Първа международната конференция по арбитраж - 2019 г.).

  


07.11.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад