Назад

Фокус върху българо-японските отношения



Председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди с посланика на Япония Н. Пр. Масато Ватанабе състоянието на двустранните икономически отношения по време на среща в Палатата.

Симеонов и Посланик Ватанабе изразиха съвместно мнение, че договореностите за свободна търговия ЕС – Япония не се използват пълноценно от бизнеса. Преференциалните условия и мита за определени стоки са изключително улеснение за българските фирми и те могат да извлекат ползи и печалби от договореностите на ниво ЕС. Симеонов изтъкна и преимуществата на това да се прави бизнес в България.

В хода на дискусията бе обсъдено и скорошното посещение на президента на Република България Румен Радев в Япония по повод интронизацията на японския император. По време на визитата са осъществени срещи и разговори на българския държавен глава с представители на водещи в света японски компании в областта на електрониката, енергетиката, козметиката, производството на храни и други, организирани от Японско-българския икономически комитет, чийто председател е бившият посланик на Япония у нас Коичиро Фукуи.

По предварителни данни, двустранната търговия за първото полугодие на 2019 г. е на стойност 91.9 млн. щ.д., отчитайки намаление от 10.9% на годишна база. Българският износ за този период възлиза на 21.9 млн. щ.д. - спад от 12.4%, поради регистрираното намаление в износа на водещи стоки, като интегрални схеми, електрически трансформатори и етерични масла. Същевременно е отчетено увеличение в износа на кожи, пера и други птичи продукти (28.6%), пресни мекотели (663%), вина (6.6%), медицински инструменти (183%) и др.  

Вносът от Япония също намалява за първите шест месеца на 2019 г., с 10.5% - до 70 млн. щ.д.

В структурата на българския износ за Япония преобладават изделия със сравнително ниска степен на преработка. В по-малки количества са стоките с висока добавена стойност. Вносът от Япония обхваща предимно стокови групи като автомобилни превозни средства, кабели, пигменти, машинни части, машини, стоманени профили и др.

 


07.11.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад