Назад

Официално откриване на възстановената къща на Иван Грозев в Карлово









 

Една родолюбива идея на БТПП е доведена до успешен край – възстановена е къщата в Карлово на Иван Грозев, първи председател на Палатата. Официалното откриване се състоя вчера, 17 октомври в присъствието на представители на деловите среди, местната власт, медии.

Председателят на БТПП заяви при откриването на събитието: „Това е една моя идея, която много бързо беше възприета и от управителните органи на Палатата, още по-голям беше ентусиазмът сред служителите ни.

БТПП няма периоди в историята, от които да се срамуваме, защото тя винаги е била, даже и в най-трудните години, един мост, прозорец към световната икономика. По време на подготовката и отбелязването на 120-годишнината на Българската търговско-промишлена палата през 2015 г. нашите експерти констатираха, че къщата на Иван Грозев все още не е паднала. Но за срам на българите беше в доста тежко положение, а се намира на площада в Карлово, където е и паметникът на Васил Левски. Грозев е личност, допринесла във всички големи начинания в Следосвобожденска България – като се започне от мините в Перник, железницата към Тракия, пристанището във Варна и ред други инициативи наричан е „патриарх на българската индустрия“. Ние се почувствахме задължени да се погрижим за тази къща.“

Симеонов благодари на всички – дарители и местна власт, работили за запазване къщата на Иван Грозев и връчи на д-р Кабаиванов юбилеен плакет и почетен диплом, издадени по повод 120 години БТПП.

„Всеки  лев, който сте вложили във възстановяване на родната къща на един от плеядата големи възрожденски дейци на България, си заслужава. Защото вие помагате да бъде възстановен дома на Иван Грозев и съхранена паметта за него“, каза д-р Емил Кабаиванов.

Той също така призова: „Идвайте често в Карлово, Карлово живее, има млади хора, има много история. Нашата голяма отговорност е да я съхраняваме. Идвайте при нас, зареждайте се с енергия. Няма да съжалявате за нито едно ваше посещение тук.“

От името на карловци той благодари на Цветан Симеонов и му връчи юбилейна монета, издадена по повод 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на брат му Христо Георгиев.

На тържествената церемония в Обредния дом приветствия по повод откриване на обновената къща на Иван Грозев направиха директорът на Национален музей  „Васил Левски“ Дора Чаушева, арх. Атанас Динев, който представи архитектурния проект по възстановяване на къщата и Константин Чакъров, автор на художествено-историческата експозиция.

 Поздравителен адрес по  повод официалното откриване на къщата-музей изпрати проф. д-р Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ ООД, който също подкрепи каузата.

Архиерейският наместник на карловска духовна околия, Негово Високоблагоговейнство иконом Марко Тодоров, извърши благодарствен молебен и освети къщата.

 

 

 


18.10.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад