Назад

Депутати от седем бразилски провинции посетиха БТПП







Депутати от седем бразилски провинции посетиха БТПП и се срещнаха с председателя Цветан Симеонов. Те се запознаха с икономическата среда в България, работата на Палатата и представиха секторите, в които работят.

Кенеди Нуеш, щатски депутат от Санта Катерина и председател на Националния съюз на държавните законодатели и законодателни органи UNALE ,  представи членовете на делегацията, които освен депутати на регионално ниво са и бизнесмени.

Бе констатиран взаимен интерес за сътрудничество в областите: мебелно производство, търговия с тропически плодове, енергетика, включително от възобновяеми източници, хладилна техника, хотелиерство, земеделие, хранителна промишленост, медицински услуги, образование и др.

Симеонов повдигна въпроса за необходимостта от увеличаване обема на търговията между Бразилия и България и балансиране на двустранния стокообмен. Въпреки подписаните редица документи между двете страни, стокооборотът и инвестиционното сътрудничество са скромни за капацитета на партньорите. Очакванията са за активизиране на стокообмена след предстоящото финализиране на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и търговския блок на Южна Америка "Меркосур".

Нуеш разясни, че всеки от 27-те бразилски щата има своя политика по отношение развитието на икономиката. Националният съюз на държавните законодатели и законодателни органи работи и в сферата на парадипломацията и може да свързва производителите и предприемачите на местно ниво с управляващите.

Бе договорено двете организации да съдействат за свързване на заинтересовани компании от двете страни, в сътрудничество с почетния консул на България в Бразилия Ренато Русев, който също взе  участие в срещата.

При желание да намерите партньор в Бразилия, можете да се обърнете към БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, e-mail: interdpt@bcci.bg.


24.06.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад