Назад

Международната конференция на труда завърши с приемане на важни, ключови документи





Официално на 21 юни бе закрита юбилейната 108-ма сесия на Международната конференция на труда (МКТ) в Женева. По време на закриващата сесия бяха приети важни инструменти (Конвенция и препоръка) относно насилието на работното място и Декларацията на МОТ за бъдещето на труда, по повод 100-годишнината на организацията. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в своето изказване  отбеляза, че Декларацията на МОТ "бележи историческа възможност за отваряне на врата към по-светло бъдеще за хората по целия свят".

Българската делегация, която взе участие в 108-та сесия на МКТ,  бе водена от заместник министър – председателя по икономическата и демографска политика и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество Марияна Николова. Участие взеха още министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и заместник-министъра Зорница Русинова. Делегат от страна на работодателите бе Цветан Симеонов, председател на БТПП, а от организациите на работниците и служителите – Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

По време на МКТ (9-21 юни 2019г.) представителите на българските работодатели участваха активно в работата на Конференцията и съпътстващите срещи и форуми.

Над 40 президенти и министър–председатели от страните членки на МОТ направиха своите изказвания, свързани с бъдещето на труда. Официалните сесии бяха разделени на 2 групи – като представители на работодателите участваха на тържествените сесии.

По време на 108-та сесия на МКТ, представителите на работодателите участваха в Комитета по приложение на нормите и стандартите, на който бяха разгледани  24 случая с нарушения на нормите и конвенциите. - от  Таджикистан, Уругвай, Йемен, Зимбабве, Алжир, Беларус, Боливия, Бразилия, Египет и др. С работата на комитета може да се запознаете   ТУК.

Дискутирана бе програмата и на Регионалната европейска среща на МОР, която ще се проведе в периода 12 – 13 септември 2019 г. в Рим.

БТПП ще информира допълнително за предстоящите инициативи на МОР.


24.06.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад