Назад

Бизнес делегация придружава президента Румен Радев на срещата на върха на инициативата „Три морета“



Представители на български бизнес организации, компании и банкови институции участват във втория бизнес форум на Инициативата „Три морета“, който се провежда на 5 и 6 юни в Любляна, Словения.

БТПП подготви участието в събитието, съвместно с Администрацията на Президента на Република България. Форумът се организира от Правителството на Република Словения, Търговско-промишлената палата на Словения и Центъра за европейска перспектива.

Ивайло Дерменджиев, член на УС на БТПП и член на Президиума на Арбитражния  съд при БТПП, е водач на бизнес делегацията, в която са включени представители на фирми от секторите иновации, инфраструктура, финанси, инвестиции, енергетика и др.

Темите дигитализация, транспорт, енергетика и иновации са ключови за форума и сътрудничеството в рамките на Инициативата, която обхваща 12 страни от Европа, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Президентът на Република България Румен Радев взе участие в работата на първия ден  на форума и срещата на върха в рамките на Инициативата вчера, 5 юни. Българският държавен глава се включи в дискусия в рамките на президентския панел на форума, заедно с президентите на Словения, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, както и представители на Словакия и Унгария и министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери. Темата на дискусията бе посветена на предизвикателства пред ЕС в региона между  трите морета. Президентът Радев призова страните от Инициативата за конкретни инвестиционни измерения на проектите за свързаност. Според него, регионалната инициатива „Три морета“ започва да излиза от сферата на политическото говорене и придобива по-конкретни измерения с идеята за създаване на инвестиционен фонд.

Министърът на икономиката на България Емил Караниколов взе участие в един от панелите на форума на тема „Иновации“. Той подчерта, че предизвикателствата, пред които е изправен регионът, бързите технологични промени, водещи до рязка промяна на икономическите отношения, както и бариерите пред развитието на бизнеса изискват активна работа и съвместни политики по-близки до ежедневните проблеми на предприемачите и изследователите.

„Постигнатият икономически растеж в Европа през изминалата година в комбинация с настъпващите глобални промени, развитието на високите технологии и напредъка на конкурентни страни, изисква от нас решителни стъпки днес, за да можем да гарантираме успешното си бъдеще през идното десетилетие“, заяви Караниколов.

Участието на българските бизнесмени се фокусира в множество ползотворни срещи с партньори от страните от Инициативата, организирани чрез мобилно приложение. В събитието са включени близо 600 участници. Акцент в дискусиите бяха редица международни и национални проекти.

 


05.06.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад