Назад

Цветан Симеонов: "Балканския международен винен конкурс и фестивал е поредният принос за мира и добросъседството на Балканите"

За осма поредна година БТПП е партньор на събитието


“БТПП е партньор на Балканския международен винен конкурс и фестивал още от първото му издание. На пръв поглед това събитие е една малка стъпка, но когато то се организира за осми път и всяка година броят на изложителите се увеличава, това е поредният принос за мира и добросъседството на Балканите”. Това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов по време на официалната пресконференция за 8-мия Балкански международен винен конкурс и фестивал, която се проведе в Палатата.

Балканския международен винен конкурс и фестивал ще се проведе в София между 5 и 9 юни в специално винено градче до Националния дворец на културата. Над 800 вина от всички 13 балкански страни и Грузия са заявили участие в конкурсната програма. По време на конференцията стана ясно, че организаторите вече са получили заявки за участие и през 2020 г. дори от страни като Австралия, Китай и Япония.

Конкурсната част ще продължи от 5 до 7 юни, а в състава на международното жури влизат четирима носители на званието Master of Wine (MW), най-престижното сред винените експерти. Най-добрите вина на Балканите ще бъдат наградени на 7 юни на гала вечерята в хотел “Хилтън”, на която традиционно се връчват т.нар. Балкански винени Оскари. Най-доброто вино от всяка държава ще получи награда, а сред победителите ще бъде избрано и носителят на Гранд трофея на конкурса.

“В конкурса и тази година отново имаме рекорден брой участници, които се състезават за Голямата награда. Най-важната част от следващите няколко дни обаче ще бъде виненото изложение. По-трудната, но същевременно прекрасна част – виненият фестивал на открито ще бъде много по-оживен и забавен от предишни години”, каза председателят на журито на BIWCF 2019 Константинос Лазаракис, първият Master of Wine на Балканите.

Над 1000 ще бъдат вината, които ще могат да дегустират посетителите на винения фестивал до НДК от 7 до 9 юни. Сред гостите се очаква да бъдат и вносители и дистрибутори от САЩ, Китай, Скандинавия, Белгия, Холандия и др. “Това означава, че София става все по-привлекателна дестинация както за изложителите, така и за туристите. Търговците пък вече ползват фестивала за обогатяване на своето портфолио с интересни вина от местни сортове или международни, но специфично направени в региона”, каза председателят на фестивала Галина Нифору.

Общо над 100 изби са потвърдили участието си тази година, а всяко едно от дегустираните вина ще може да се закупи на място. За най-запалените любители на виното са организирани и майсторски класове с отделна регистрация на www.balkanswine.eu/2019.

 


04.06.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад