Назад

БТПП участва в бизнес форум „Япония-България“ в Дюселдорф

През 2018 г. двустранната търговия между България и Япония нарасна с близо 30%


Заместник председателят на Българо-японския икономически съвет при БТПП Георги Стоев взе участие в  бизнес форум „България-Япония“, проведен в Дюселдорф -  град, в който са позиционирани много японски бизнес организации и с голяма японска общност, наричан "японската  столица на Рейн" .

Целта на събитието бе както  информиране, така и мотивиране на японските компании към инвестиции и засилено икономическо сътрудничество с България.

Георги Стоев представи услугите на БТПП и последни данни за приоритетите на японските инвестиции в България -  в секторите автомобилостроене и компоненти, информационни технологии, електроника и преработвателна промишленост. Той подчерта и възможностите за сътрудничество в областите химическа и фармацевтична промишленост,  земеделие и туризъм.

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова  приветства  участниците и изтъкна, че доказателство за взаимния интерес в  партньорството между България и Япония е увеличаването на търговския стокообмен през последните години, както и успешните примери за японски инвестиции.  "През 2018 г. отчитаме разширяване на двyстранната търговия. Търговският оборот е нараснал близо 30% като достигна 214.7 млн.  щ.д.", подчерта зам.-министър Иванова.

Българската агенция за инвестиции също представи актуални икономически данни за развитието на България.

В събитието участие взеха над 25 японски компании и представители на няколко фирми с добри практики за усвояване на японски инвестиции в България. Домакини на събитието  бяха Н.Пр. Масато Ватанабе, извънреден  и пълномощен посланик на Япония в България, Японската търговско-промишлена палата в Дюселдорф и Японската организация за  външна търговия.


04.06.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад