Назад

Какви са възможностите на България за привличане на японски инвестиции?Японските компании винаги са имали подчертан интерес към потенциала на българските софтуерни дружества и компонентната база, която те биха могли да развият с тяхно съдействие. Основният им интерес за инвестиции у нас обаче остава насочен към автомобилния сектор и селскостопанските стоки. Това каза Георги Стоев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата и зам.-председател на Българо-японския икономически съвет при БТПП, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Стоев коментира развитието на отношенията между Европейския съюз и Япония, като отбеляза, че договорът за икономическо партньорство между тях вече е в сила. „Това е един много сериозен тласък за търговските отношения между Брюксел и Токио. Той дава много добри възможности и за нашите фирми“, допълни още той.

Друга тема, на която Стоев се спря, е отражението на Brexit върху японските инвестиции във Великобритания.

„Японският бизнес е инвестирал много в Кралството, той има години история там. Неяснотите около процеса създадоха големи притеснения за много компании, част от тях потърсиха начини за преместване на дейността си, някои вече го направиха“.

Цялото интервю ТУК


28.05.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад