Назад

На бизнес форум бяха обсъдени перспективите и предизвикателствата пред развитието на компаниите в област Русе

Близо 50 представители на малки, средни и големи компании се включиха в бизнес форума, организиран на 15 април от Русенската търговско-индустриална камара и Българската търговско-промишлена палата. Събитието бе уважено и от местните институции в лицето на Валентин Колев, зам.-областен управител, и Анелия Георгиева, началник отдел СДЗП в Община Русе. Кметът на Русе изпрати поздравителен адрес към организаторите и участниците във форума.

Във фокуса на събитието бе презентацията на Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Той обърна внимание на новите възможности, които БТПП предлага на своите над 53 000 членове, в това число опростен достъп до Търговския регистър, сертифициране на стоки за износ, достъп до международната система за стандартизирано маркиране чрез баркод, арбитражни съдилища и много други.

Председателят на БТПП представи и резултатите от проведената от анализаторите на Палатата анкета сред фирмите от региона, според която най-често срещаните проблеми, които възпрепятстват нормалната дейност на бизнеса са недостигът на кадри, високите местни данъци и такси, бюрокрацията, непрекъснато променящите се наредби и правила, инфраструктурата. Анкетата показва още, че бизнесът в областта има желание за увеличаване на инвестиционните проекти и обществените поръчки и съкращаване на сроковете за разглеждането им. Според анкетираните фирми от изключително важно значение е развитието и подобряването на инфраструктурата в града, както и увеличаване броя на паркоместата.

От страна на Русенската търговско-индустриална камара бе представена новата визия на организацията, включително новия сайт, лого и предоставяни услуги за бизнеса. Бе изнесена и презентация за международен проект с участието на РТИК, който се занимава с корпоративната социална отговорност.

В последвалата дискусия представителите на бизнеса се интересуваха от възможностите за развитие на услугите за компаниите, ролята на арбитражните съдилища, сътрудничеството между различните браншови организации в България, електронното правителство и други.

Председателят на БТПП проведе срещи и в две големи компании, които развиват бизнес в Русе – „Булмаркет“ и „Витте Аутомотив“, със сериозни позиции в класацията на БТПП „ТОП 100“. 

Булмаркет ДМ ЕООД е на 65-то място в класацията според размер на нетните приходи от продажба. Компанията  поддържа трайно дял на пазара за горива в страната - над 20%. Развива се активно като фирма и група от компании не само на местния пазар, но и в Румъния, Сърбия, Македония и страните от ЕС. Астра Биоплант ЕООД, като част от групата на Булмаркет, е на първо място в регионалната класация с максимални приходи от продажби и печалба.

ВИТТЕ Аутомотив е сред технологичните лидери в областта на мехатронните системи за заключване, като непрекъснато инвестира в разработването на иновативни системни решения за ключалки, предни и задни капаци, интериор и седалки. В Европейското семейство на ВИТТЕ Аутомотив работят 5200 души и притежава златен сертификат като част от ТОП работодателите в Германия. За историята и развитието на ВИТТЕ Аутомотив - виж ТУК.

 


16.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад