Назад

Дискусия с инвеститори от фармацевтичния бизнес и здравния туризъм в БТПП



По инициатива на Съвета по иновации при БТПП се състоя кръгла маса на тема: „Иновативни подходи в създаването и производството на биологично активни вещества, природни продукти и функционални храни, както и в здравния, уелнес и спа туризма“. Форумът бе открит и модериран от доц.д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

Акад.проф. Ваньо Митев и доц. Валентин Лозанов от Медицински университет - София, представиха встъпителната презентация на тема: „Приложение на високоразделителни течна хроматография и мас спектроскопия за охарактеризиране на биологично активни вещества, природни продукти и функционални храни“. Те очертаха редица свои постижения в науката, синтезирани в ръководената от тях лаборатория като изследванията, направени на хомоцистеина в производството на храни и пробиотици от лактус бацилус булгарикус и др. Отговорено бе и на въпроси, които се отнасят до едно от най-големите и значими научни открития, направено от български учен - на шестия сърдечен тон, което  е дело на бащата акад.Ваньо Митев. 

Венера Василева, собственик и управител на “Хелт Агейн“ ЕООД, фирма за производство на натурални лечебни хранителни добавки, изнесе презентация на тема: „Иновации в приложението на някои хранителни добавки на билкова основа в профилактиката на стомашно-чревните заболявания“.

Гл.ас.д-р Светлана Станева от факултет "Стопанско управление", катедра "Икономика“ на Лесотехнически университет, член на Съвет по иновации към БТПП, изнесе лекция на тема: "Верификация на система за анализ на опасностите (НАССР система) и контрол на храни в туризма".

По време на кръглата маса бе представена презентация и от доц. д-р Красимира Станева, ръководител на Център за продължаващо обучение и председател на УС на Българска асоциация по геомедицина и геотерапия, на тема: Иновативни подходи в мениджмънта на медикал СПА и СПА туризма в България”.

Светлана Станева, която е управител на Diplomat Plaza Hotel & Resort, гр.Луковит, презентира на тема: "Иновации, Уелнес и АРТ култура в Diplomat Plaza Hotel & Resort". Последната презентация бе на Мария Игнатова, управител и собственик на фирма РОЗАТЕЯ ЕООД; фирма за производстводство на натурална и органик козметика и тя бе на тема: „Иновации при създаване на натурална и органик козметика чрез съчетаване на екзотични растения, билки и етерични масла“.

В дискусията с инвеститори във фармацевтичния бизнес и в здравния туризъм се включиха проф. Христо Христов от ТУ София; проф. Габриела Маринова от Института по криобиология при Селскостопанската академия; Любомир Стоянов, собственик на консултантска фирма в областта на туризма и др.

Част от официалната програма на Кръглата маса бе откриването на изложбата на художничката Светла Димитрова, организирана по покана на БТПП и на Съвета по иновации при БТПП, в която се включиха участниците и гостите ѝ.  


26.03.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад