Назад

Среща с Н. Пр. Анжей Франгеш, посланик на СловенияН. Пр. г-н Анжей Франгеш, посланик на Словения в България, и Барбара Беричич, първи съветник към Посолството, посетиха БТПП и обсъдиха с председателя на Палатата – Цветан Симеонов, двустранните търговско-икономически отношения.

Посланик Франгеш предостави информация за провелия се Българо-словенски бизнес форум в Търговско-промишлената палата на Словения, с участието на Президента на България Румен Радев и  Президента на Словения Борут Пахор на 11 март т.г. Обсъдена бе актуалната икономическа ситуация в двете страни, както и последващи инициативи за развитие на търговско-икономическите отношения – сред които провеждането на бизнес форум в София  през втората половина на годината.

Дискутирана бе и предстоящата среща на държавните глави и бизнес форум по линия на инициативата „Три морета“, която тази година ще се проведе в Любляна в периода 5-6 юни 2019. БТПП и Посолството на Словения в София ще информират допълнително за предстоящото събитие. При проявен интерес, моля свържете се на E-mail: m.markova@bcci.bg, за да бъдете поканени при формирането на делегацията.

БТПП и Посолството на Словения в София ще информират допълнително за предстоящите мероприятия. При проявен интерес, моля свържете се на E-mail: m.markova@bcci.bg, за да бъдете поканени при формирането на делегацията.

------------------

В инициативата „Три морета“ са включени 12 страни – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които са разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. В рамките на Инициативата са проведени вече три срещи – първа в Дубровник през 2016 г.втора във Варшава през 2017 г. и в Букурещ през 2018 г. Като през миналата година бе проведен и първият бизнес форум, в който БТПП взе участие.

БТПП подкрепя Инициативата, тъй като основната й цел е засилване на икономическите и междудържавни връзки Север – Юг. Участието на бизнеса в нея придава изключителна важност на тези отношения и сигналът на ниво правителства е положителен за развитието им. Необходимо е насърчаване на икономическите връзки Север – Юг, по примера на възстановената инициатива за развитие на отношенията по Пътя на коприната (Изток – Запад).


22.03.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад