Назад

Засилване на сътрудничеството с Узбекистан

Среща с делегация от Кашкадаринска област, Узбекистан


Главният секретар на БТПП Васил Тодоров проведе работна среща с делегация от Кашкадаринска област, Узбекистан. В дискусията участваха заместник-областният управител Ойбег Шагазатов, Уктам Пардаев, директор на инвестиционен отдел, Шокхяхон Омонов, специалист в областната управа, и Азизбек Салахидинов, съветник по търговски въпроси в Посолството на Узбекистан в София.

Васил Тодоров подчерта активното взаимодействие на БТПП с партньорски институции от Узбекистан и спомена проведените през 2018 няколко срещи с делегация от Комитета по междунационалните отношения и дружествени връзки с чужди страни към МС на Република Узбекистан, вицепремиера на Узбекистан Нодир Отажонов, дипломати от Посолството на Узбекистан, както и членове на създадения през 2017 г. българо-узбекистански бизнес съвет.

Гостите представиха информация за Кашкадаринска област, която е четвърта по територия в Узбекистан. Намира се в южната част на страната, която има общо 34 млн. население. В областта се развиват успешно памучната и текстилна промишленост, селското стопанство, транспорта и логистиката. Ръководството на областта се стреми да развие туристическия потенциал на региона, включително спа и рекреативен туризъм.

Бе заявен интерес към създаване на сътрудничество с потенциални партньори от България в следните сфери: туризъм, индустрия, селско стопанство, образование, медицина, строителни материали, инвестиции и др.

Васил Тодоров прикани представителите на делегацията да изпратят конкретни проекти, които БТПП да проучи и представи на съответните български институции и подходящи бизнес партньори.


19.02.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад