Назад

Търговското споразумение с Япония – във фокуса на среща с Н.Пр. Масато Ватанабе



Извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Н.Пр. Масато Ватанабе посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов. Възможностите, които предлага Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония, влязло в сила от 1 февруари тази година, бяха в основата на разговора.

Председателят на БТПП информира, че наскоро е обсъдил тази тема с министъра на икономиката Емил Караниколов и е споделено виждането за жизненоважните икономически ползи за  ЕС и България.

Посланик Ватанабе потвърди, че Посолството на Япония в София ще подкрепи плануваните събития за популяризиране и максимално използване на преференциите в споразумението.

Споразумението за икономическо партньорство премахва голямата част от митата на стойност 1 милиарда евро, плащани годишно от дружествата от ЕС, които осъществяват износ за Япония. То също така премахва редица дългогодишни нетарифни бариери, например чрез приемането на международните стандарти относно автомобилите. То ще елиминира и пречките, пред които се изправят основните износители на храни и напитки от ЕС в стремежа си да достигнат до 127-те милиона японски потребители, и ще увеличи възможностите за износ в редица други сектори.

Допълнителна информация за Споразумението за икономическо партньорство: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-japan-economic-partnership-agreement/

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-japan-economic-partnership-agreement/eu-japan-in-your-town/bulgaria_en.htm


18.02.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад