Назад

БТПП взе участие в Общото събрание на Асоциацията на Балканските търговски палати в Истанбул







Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, взе участие в Общото събрание на Асоциацията на Балканските търговски палати (АВС), чийто домакин бе Съюзът на търговските, промишлените, морските палати и стоковите борси на Турция (ТОBB).

В официалното откриване на събитието приветствия отправиха – Рифат Хисарчиклиоглу, председател на ТОВВ, министърът на търговията на Турция Рухсан Печкан и Гюнтер Ферхойген, бивш заместник-председател на Европейската комисия.

Рифат Хисарчиклиоглу отбеляза, че стокообменът на Турция с балканските страни през последните 15 години е нараснал от 3.5 млрд.  на 20 млрд. щ.дол. и визията за бъдещето е още повече търговия и инвестиции в региона на Балканите. Представени бяха някои от приоритетите за развитие на турската икономика, сред които строителството, дигитализация, електронна търговия, създаване на свободни икономически зони.

След официалната част представителите на отделните палати представиха информация за текущата икономическа обстановка в техните страни, както и новостите в дейността на отделните палати.

Главният секретар на БТПП представи информация за икономическата ситуация в България, резулататите от Българското председателство на Съвета на ЕС, както и дейностите на Палатата в подкрепа на свързаността на Западните Балкани. Той акцентира върху инициативи, свързани с женското предприемачество и проактивната роля на АВС в тази посока.

Последваха двустранни срещи с фирми от региона. България беше представена в секторите: информационни технологии, инфраструктура и проекти, консултантска дейност, работно облекло и лична защитна екипировка.

През следващата година Асоциацията ще бъде председателствана от Съюза на търговско-промишлените палати на Албания.


18.12.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад