Назад

БТПП участва в бизнес форум „България – Испания“ в Мадрид



Димитър Пампулов, член на УС на Българската търговско-промишлена палата и председател на Българо-испанския бизнес съвет към БТПП, взе участие в бизнес форум с двустранни срещи „България – Испания“, който се проведе вчера в Мадрид. Събитието се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Конфедерацията на испанските предприемачески организации и Министерството на индустрията, търговията и туризма на Испания.

Домакинът от испанска страна – Хуан Пабло Лазаро, вицепрезидент на Конфедерацията на испанските предприемачески организации, сподели, че България и Испания са изправени пред общи предизвикателства, като страни-членки на ЕС, а именно  необходимостта от предприемане на важни реформи, свързани с икономическия растеж и заетостта. Той определи и областите, в които Испания може да сподели опит, като: инфраструктура, железопътни пътища, строителство, пречистване на вода, възобновяеми енергийни източници, контрол на въздушното движение, инженеринг и консултации.

Отбелязана бе проактивната роля на Българо-испанския бизнес съвет към БТПП за информиране на българските делови среди относно водещите в глобален мащаб позиции на испански фирми в различни сектори, както и идентифициране на търговските им и инвеститорски възможности за сътрудничество с публичния и частния сектор. Особено ползотворни са двустранните контакти по линия на съвместни проекти в стратегическите области, обхванати в актуалната многогодишна финансова рамка на ЕС – например проектите GPP furniture, MeMeVET4Industries, GRECO, SKILLS+ и др.

Българският посланик в Испания Иван Кондов подчерта, че Испания е надежден и приоритетен партньор на българските компании. Той определи като перспективни секторите електроника, телекомуникации и информационни технологии, електротехника , строителство и хранително-вкусова промишленост.

Изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков сподели, че все още съществува неизползван потенциал в търговските отношения, въпреки внушителния ръст на двустранния стокообмен.

След официалната част бяха проведени и двустранни срещи по интереси, като от България участие взеха представители на 15 фирми.


13.12.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад