Назад

Развитието на кадрите в секторите мехатроника и металургия - повишаване на мобилността и заетостта в Европа



Експерти от БТПП взеха участие в среща на партньорите по проект MeMeVET4Industries в Берлин. Тя бе организирана от координатора на проекта – Италианската търговско-промишлена палата в Берлин, Германия.

Проект MeMeVET4Industries e създаден да подпомогне дейностите на пазара на труда в секторите металургия и мехатроника и е насочен към повишаване на мобилността и заетостта в Европа. Целта на проекта е обединение между организациите, осигуряващи професионално обучение, и организациите, представляващи бизнеса, с цел идентифициране на липсващата подготовка и квалификация, които възпрепятстват младите хора, специализирани в двата сектора, да работят и учат в чужбина. В тази връзка ще бъде създадена електронна карта (е-card for EU CV), където могат да бъдат добавяни/ записвани всички нови, допълнително придобити умения. Картата ще помогне на младите хора по-лесно да получат сертификатите, необходими в целевите държави и съответно да навлязат по-бързо на пазара на труда. В рамките на проекта е предвидена и мобилност на студенти в направления мехатроника и металургия за натрупване на практически опит. От една страна, компаниите, осъществяващи дейност в тези сектори, имат възможност да приемат в рамките на един месец чуждестранен студент. От друга страна, български студенти ще могат да се възползват от мобилност в чуждестранна компания.

По време на срещата в Берлин бе представена и платформата SKILL MAN, която съдържа обучителни модули. Платформата SKILL MAN стартира през 2014 г. и получава подкрепа от Европейската комисия през 2015 г. в областта на образованието и обучението. Обучителните модули могат да се използват за повишаване квалификацията на кадрите. Ресурсите на платформата за виртуално обучение са достъпни онлайн, като голяма част от тях са фокусирани върху методите на модерно производство. Всеки може да се регистрира с платформата безплатно и да използва модулите, без ограничения. Понастоящем в платформата са се присъединили и регионални, национални и международни организации, които се намират извън ЕС, включително нови индустрии, университети и изследователски центрове, както и неправителствени организации, публични органи и други организации, университети и доставчици на обучение.

На мероприятието по проект МеMeVET4Industries в Берлин присъства и експерт от Европейската комисия, който поздрави екипа за постигнатите резултати през изминалите 11 месеца.

За да разберете повече за платформата SKILL MAN и да се регистрирате, моля следвайте линка: http://skillman.eu/register/

Харесайте страницата ни във Фейсбук, за да получавате актуални новини за описаните по-горе и други интересни предстоящи дейности.

За контакти: БТПП, Имейл: info@memevet.eu, тел.: 02 811 75 05/ 515, www.memevet.eu


13.12.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад