Назад

Председателят на БТПП връчи сертификат за дарение

В подкрепа на инициативата на БТПП за възстановяване къщата на Иван Грозев в Карлово и превръщането й в музей


Председателят на БТПП Цветан Симеонов връчи сертификат за дарение на Александър Александров, управител на международната инвестиционно-консултанска група „Строй Алианс Инвест“. Дарените средства ще бъдат използвани в подкрепа на инициативата на БТПП за възстановяване на  къщата на Иван Грозев в Карлово и превръщането й в музей. Палатата припомня, че в  „Книга на дарителите” се вписва всеки дарител,  включил се в каузата. Тя ще е част от експозицията след откриването на къщата музей и така остава в летописа на родолюбивите българи благодетели.

Инициативата на Палатата е съпричастна към възраждането на българският дух и ценности. До този момент ремонтът за възстановяване на къщата приключи успешно. БТПП изказва голяма благодарност на отзовалите се и приканва тези, които имат желание да се включат в инициативата от ТУК. Дарените средства от сега до края на кампанията ще бъдат използвани за най-отговорната част, която предстои, а именно създаването на музейната композиция в памет на Иван Грозев.

Иван Грозев е бил сред най-видните възрожденци, патриоти и родолюбци, един от най-близките помощници на Левски и участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Като един от първите кметове на София след Освобождението превръща столицата в град с европейски облик, довършва и паметника на Васил Левски в София.

Той е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска Търговско-промишлена палата), участва в създаването на средно търговско училище в София, работилница за ремонт на локомотиви и вагони, както и църквата „Св. Илия“ в Княжево.

Името на всеки дарител, включил се в инициативата, влиза в списъка на родолюбците - благодетели, който ще се съхранява в музея за личността и делото на Иван Грозев. Подготвени са и много награди за дарителите, информация, за които е на разположение в платформата Collectim.


14.12.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад