Назад

Резултати от анкетно проучване на БТПП за коледните бонуси, плановете на бизнеса за 2019 г. и работния режим около празницитеБТПП проведе анкета сред членовете си относно предоставянето на бонуси на служителите за коледните празници. Допитването бе извършено в периода 10-13 декември 2018 година с участие на представители на бизнес средите, по поръчка на Нова телевизия.

С резултатите може да се запознаете ТУК.

Акценти от проучването:

Около 63% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 27% няма да предоставят, а 10% все още не са решили окончателно. Резултатите от анкетата са сходни до тези в миналогодишното проучване, когато 64% от членовете на БТПП са посочили, че ще дават бонуси за Коледа. Празниците са основната причина, която мотивира работодателите да стимулират финансово служителите си – така са посочили 48% от тях. Около 15% от фирмите са отбелязали, че дават бонуси в края на годината, защото имат добри корпоративни резултати. Недоброто финансово състояние е причина за 14% от работодателите да не могат да зарадват служителите си за Коледа.

69% от фирмите, които планират да дават бонуси, заделят до 500 лв. на служител. Малко над 1/4 (26%) ще изплатят сума в рамките от 500 до 1000 лв. на персонала. При 5% от анкетираните работодатели ще има над 1000 лв. Коледен бонус. Спрямо проучването от предходната година расте броя на фирмите, които отделят по-високи суми за бонуси – тогава само 8% са планирали коледни премии между 500 и 1000 лв.

Половината работодатели планират да вдигнат заплатите на служителите догодина. Основната причина за това е мотивацията и задържането на кадри. Само 1% от участващите в анкетата са отбелязали, че ще се наложи намаление на възнагражденията на служителите им по финансови причини. Почти поравно са фирмите, които ще замразят заплатите на служителите си (25%) и тези, които още на са решили как да действат (24%).

Основната част от фирмите, които ще увеличават заплатите догодина, имат намерение за ръст с до 10% - при 2/3 от анкетираните. Между 10 и 20 на сто по-високи заплати ще получат работещите при около 1/3 от фирмите, които планират увеличение. Само 2% посочват ръст на заплатите на служителите над 20%.

Основната част от бизнеса планира да запази броя на наетите лица – 63%. Спад в заетостта очакват почти 7%, а увеличение и нови работни места планират 30%.

В проучването участват фирми от всички сектори на икономиката, като преобладаващите са тези от сферата на услугите, търговията, производството на храни, текстилната индустрия и електрониката. По отношение на работния режим около Коледа, 41% ще работят, защото няма как да си позволят прекъсване на дейността или защото ще имат големи загуби от нереализирани приходи. Около 47% съобщават, че повечето им партньори няма да работят и за това и те ще почиват в този период. 12 на сто още не са решили все още.


17.12.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад