Назад

Зам.-председателят на БТПП присъства на процедурата по гласуването от ЕП на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония

Георги Стоев, заместник-председател на БТПП и на Българо-японския икономически съвет,  бе поканен в Европейския парламент за процедурата по гласуване за влизане в сила на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония и Стратегическо споразумение за партньорство.

В качеството си на председател на Комитета за търговия и инвестиции на ЕВРОПАЛАТИ, Георги Стоев беше поканен от Европейската комисия да участва в консултативния съвет за подготовка на споразумението.

В навечерието на гласуването на споразумението от японския парламент в Токио, Георги Стоев коментира темата в предаването "Бизнес старт"  на Блумбърг ТВ България,  с водещ Христо Николов.

-------------
Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония ще доведе до премахването на почти всички мита, които възлизат на стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията от ЕС.

Докато най-чувствителните сектори за ЕС като производството на ориз остават защитени, то вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно или веднага, или след преходен период. 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени, за да се помогне на малките и средни предприятия (МСП), които представляват 78% от износителите за Япония. Парламентът призовава Европейската комисия да установи звена за контакт с тях, така че те да могат бързо да се възползват от споразумението.

Япония отваря своя пазар на железопътните и на обществените поръчки в основните си градове за европейската конкуренция. Електронната търговия, международният морски транспорт и пощенските услуги също ще бъдат либерализирани.


13.12.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад