Назад

Дискусия в Европейската комисия за дигитализацията, България в Еврозоната и Brexit



Актуални въпроси, свързани с дигитализацията, присъединяването на България към Еврозоната и Brexit бяха обсъдени на дискусии в Европейската комисия в Брюксел. Разискванията са част от организираното от ЕК информационно посещение в централата на Комисията в Брюксел за представители на синдикатите и сдруженията на работодателите от България, както и неправителствени организации от икономическия сектор у нас. Българската търговско-промишлена палата бе представена от Олга Чугунска, икономист, и Антон Лалов, юрист.

Обсъдиха се предизвикателства пред дигитализацията, които са на първо място дигиталните умения, защото на европейско ниво около 56% от гражданите имат такива. Що се отнася до работната сила, статистиката показва, че 37% от работещите нямат дигитални умения. Ключови са мерките, които правителствата трябва да предложат в отговор на дигитализиращия се свят, така че Европа да не изостава.

По отношение на присъединяването на България към Еврозоната, от дискусиите стана ясно, че страната ни отговаря на количествените критерии (за дълг, дефицит, инфлация, дългосрочен лихвен процент), но в институционално отношение са нужни промени, които да подобрят дейността на институциите.

Бяха представени и основни елементи от проекта на договора за Brexit, свързани с правата на гражданите и отношенията между Великобритания и ЕС. Споразумението предвижда всички, които са пристигнали на територията на Великобритания до края на преходния период – 2020 г. (към момента уговорен), да продължат да имат същите права. Както е известно, предстои финализиране на споразумението. БТПП подготви и проучване по темата за Brexit и влиянието му у нас, с което можете да се запознаете ТУК.


19.11.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад