Назад

Дискусия във Видин за икономическото развитие на региона

Икономическото състояние на региона бе обсъдено на дискусия във Видин. На нея присъстваха областният управител  Албена Георгиева, заместник-кметът на община Видин Венци Пасков, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, председателят на Видинска търговско-промишлена палата Красимир Кирилов, представители на фирми и организации.

Областният управител Албена Георгиева приветства инициативата на БТПП да стартира такава широка среща, в която да участват представители на бизнеса и на институциите на местната и на държавната власт. „Използвам случая да отбележа, че Областна администрация Видин работи изключително добре с Видинската търговско-промишлена палата и взаимно разчитаме един на друг при изпълнение на проекти в различни сфери и при изпълнение на ежедневните ни отговорности. Търговско-промишлената палата е един ценен партньор в нашата работа и се надявам все така добре да работим и в бъдеще“, отбеляза областният управител.

Цветан Симеонов представи новите услуги, предоставяни от БТПП, както и резултатите от икономическия анализ на региона. Мащабна анкета, проведена сред виденски фирми, показва, че 56% от участвалите в проучването са заявили неудовлетвореност от качеството на услугите, които администрацията предоставя. Като основен проблем обаче видинският бизнес идентифицира липсата на достатъчно добра инфраструктура, а като необходими инфраструктурни проекти се посочват магистралата Видин – София, тунел и път под Петрохан, рехабилитация на жп линията Видин – София. Бизнесът във Видинско констатира също, че има кадри, но те не са с достатъчно добра квалификация. Във връзка с последната тема Цветан Симеонов посочи, че до 10 декември бизнесът може да представи в Търговско-промишлената палата или директно в Регионалното управление по образование предложенията си за обучения в професии с недостиг на специалисти, по които да се осъществява подготовка в училищата.  Той представи и инициативата „Европейска седмица на професионалните умения“, която ще се проведе в периода 19–23 ноември. В рамките на тази седмица фирмите могат да отворят врати за учениците.  Симеонов призова видинския бизнес да се включи активно. „По този начин да бъдат убедени учениците, а и техните родители, че не е само висшето образование, което може да даде на един човек просперитет и сигурно бъдеще – че техническите средни професионални училища могат също да направят това, тъй като най-важното е човек да бъде добър в своята професия“, подчерта председателят на БТПП.

Красимир Кирилов представи основни моменти от дейността на регионалната палата. От неговото експозе стана ясно, че акцент е било разработването, кандидатстването и изпълнението на проекти. В момента организацията работи по три проекта в сферата на заетостта и трудовата мобилност, в които се очаква да бъдат обхванати 300 жители на региона. „Видинската палата е и един от генераторите на инициативата ROSEB, целяща да разшири интелигентното, включващо и устойчиво социално-икономическо развитие чрез подобряване на туризма и  използване на природното и културно наследство на трансграничния регион. Инициативата обхваща областите Бор и Зайчар в Сърбия, Видин, Монтана и Враца в България, а в Румъния са Мехединци, Долж и Олт“, посочи Красимир Кирилов

"Удовлетворен съм от днешната среща, защото в разговора изникнаха и съвсем конкретни въпроси, от чието решаване може да се възползва регионът. Очевидно е, че трудностите и особеностите на видинския регион все още не са решени, той остава регионът с най-малко население, с най-ниски доходи, но високата безработица, като недостатък доскоро, в тези дни на липса на работна сила, може да се окаже едно предимство. Българската търговско-промишлена палата ще включи това при срещи с чуждестранни инвеститори. Ниските заплати тук също са една възможност за привличане на инвеститори. Но трябва по-активна работа" . Това каза за радио Видин председателят на БТПП.


31.10.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад