Назад

Първата визита в България на тунизийски външен министър от 23 години

Министърът на външните работи на Тунис в БТПП
Министърът на външните работи на Тунис Кхемайес Джхинауи посети БТПП. Той бе в страната ни на официално двудневно посещение по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това е първата визита в България на тунизийски външен министър от 23 години, по информация на Министерсвото на външните работи.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов посрещна първия дипломат на Тунис заедно с посланика на африканската страна, акредитиран за България Н. Пр. г-н Сейф-Аллах Реджеб и сътрудници от двете министерства.

Симеонов информира министъра за сътрудничеството с ТПП на Тунис, което се развива с предизвикателствата на времето.  По думите на Симеонов предстои актуализация на Споразумението за сътрудничество между двете палати. Той представи БТПП като предвидим партньор на всяко българско правителство, сред основните цели на който са: запазване ниските нива на данъците за бизнеса, запазване на бюджетния излишък, подобряване на характеристиките на финансовата система в страната.

Министър Джхинауи се запозна с дейността на Палатата – търговски арбитраж, издаване на външно-търговски документи, включително и електронни, класацията ТОП 100, изданието България в цифри, календар на панаирите и изложбите в страната.

Министър Джхинауи подчерта, че страната му е преминала през множество промени. Целта на неговото посещение е възстановяване на икономическите връзки с България и сътрудничество в областта на частния сектор. Той информира, че се очаква възможно най-скорошно свикване на съвместната смесена икономическа комисия, която не е заседавала от 2010 г. и провеждане на двустранен бизнес форум, който да насърчи контактите с фирми от Тунис.

Икономическите споразумения на страната със съседни държави, преговорите за споразумение за свободна търговия с ЕС, започнали 2015 г., както и нов закон за ПЧП, чуждестранните инвестиции и успешните практики в данъчното законодателство на Тунис я правят изключително желан икономически партньор. Двете страни ще се фокусират върху сключване на споразумение за двойно данъчно облагане.

С посланик Реджеб бе договорено организиране на събитие за представяне в БТПП на новите аспекти в икономическото развитие на Тунис. БТПП пое ангажимент да участва активно в подготовката на последващи бизнес форуми и инициативи с ТПП на Тунис.

Цветан Симеонов посочи, че следвайки приоритетите в двустранните отношения в момента между България и Тунис трябва да се наблегне на комуникацията, спешни инвестиции, както и обмен на студенат, внос на работна ръка, сътрудничество в секторите: строителство, информационни технологии, селско стопансво, инженеринг, туризъм и др.

 


09.10.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад