Назад

СЛЕД СРИВА НА ЛИРАТА

Цветан Симеонов в интервю за Новините на Нова ТВ: Търговията между България и Турция ще бъде по- балансирана


"Още по - евтина ще бъде Турската селскостопанска продукция. Те имат и предимството на това, че там сезонът започна малко по-рано, включително има плодове и зеленчуци, които по - рано узряват. Очаква се стоките, които се внасят от Турция,  да имат известен ръст заради по- ниските цени (като обеми). В крайна сметка, може би търговията между двете страни ще бъде по- балансирана". Това заяви председателят на БТПП в интервю за Новините на Нова телевизия.

След срива на лирата експерти прогнозират заливане на българския пазар с храни и стоки от Турция, които ще дойдат на много ниски цени. Става въпрос за плодове, зеленчуци, дрехи и обувки. Друг очакван, по-глобален ефект, е намаляване на турските инвестиции у нас.

Стокообменът между България и Турция е сериозен - от хранителни продукти, през строителни материали, до електроуреди. Статистиката показва, че Турция заема четвърто място в българския износ, като през миналата година той се равнява на над 2 милиарда евро. Вносът, от друга страна, е на стойност 1 милиард и 906 милиона евро.

От 21 години Сейдали Исмаил има фирма за мебелен обков, а повече от 50% от стоките, които продава, са турски. Казва, че спадът на лирата засега не е намалил цената на стоката му.

Объркани били обаче турските търговци. Някои спрели да продават, защото не знаели на какви цени. Това може да принуди българските фирми, които набавят суровина от Турция, да се ориентират към други държави, а това да доведе до скок в цените у нас.

За българските производители новините не са добри. Очаква се пазарът да бъде залят от евтини плодове и зеленчуци от южната ни съседка. От друга страна, дрехите и обувките, които внасяме от Турция, ще изместят китайските с ниските си цени.

Видеото може да гледате ТУК.

 


16.08.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад