Назад

Кръгла маса на тема: „Иновативни технологии и бъдещето на финансовата система. Финтех"





По инициатива на Съвета по иновации при БТПП се състоя кръгла маса на тема: Иновативни технологии и бъдещето на финансовата система. Финтех”. Кръглата маса бе открита и модерирана от доц.д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

Встъпителната презентация бе на тема: ”ВЪВЕДЕНИЕ ВЪВ ФИНТЕХ И БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГИИТЕ. ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД СЪВЕТА ПО ИНОВАЦИИ ПРИ БТПП В ПРИЛАГАНЕТО НА ФИНТЕХ  И БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГИИ ПРИ РАБОТАТА  МУ СЪС СТАРТ ЪП КОМПАНИИ”. Тя бе представена от доц.д-р Йосиф Аврамов.

Темата на първата сесия от кръглата маса бе: „Новите предизвикателства пред банковия сектор. Ще успеят ли банките да се адаптират към промяната и какви са възможностите за взаимодействие с финтех компаниите?”. В нея презентации представиха: Валентин Гълъбов, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Ти Би Ай Банк АД, България, и Христо Стоянов, представител за България на Европейския инвестиционен фонд, част от групата на Европейската инвестиционна банка, Люксембург.

Във втората сесия: „Тенденции в развитието на Fintech” презентации представиха Пламен Петков, член на Управитeлния съвeт на ФМФИБ ЕАД (Фонда на фондовете); Ираван Хира - главен директор на „Хюлет Пакард Ентърпрайз”, България, и Васил Иванов, Ръководител на отдел „Кредитен риск”, „Кофас” АД, България.

Третата сесия бе на тема „Пазарни ниши на Fintech компаниите; Blockchain & Криптовалути”. В нея взеха участие презентациите на Константин Джелебов, CEO at phyre JSC, и Ник Тодоров, СЕО на LimeCHain.

В четвъртата сесия – ”Иновационни решения. Изкуствен интелект в полза на финансовия пазар”, бе представена презентация за иновациите в областта на финтех от старт ъпа „Темпера”. Тя бе изнесена от: Жарко Асенов, Цветина Борисова и доц.Емануил Атанасов от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН.

В дискусията се включиха: Константин Явричев, служител на Роял Банк ъф Скотланд, Великобритания; Мария Стефанова от ЦИИТ, д-р на техническите науки, управител на „Глобал Консулт” ООД, както и редица други финансисти и програмисти, които са представители на финтех индустрията у нас.


08.06.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад