Назад

Презентация на тема „Европейският път на украинските реформи“ се проведе в БТПП

Българската търговско – промишлена палата бе домакин на презентазия “Европейския път на украинските реформи”. Събитието откри Цветан Симеонов, председател на БТПП, като заяви, че това е традиционна среща с бизнеса за получаване на актуална информация за реформите в Украйна.

Н.Пр. Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България запозна гостите с последните развития в икономическите реформи и законодателството на Украйна. Той сподели, че за последните 3 – 4г. украинските власти са направили много повече, съпоставимо с изминалите 20 – 30г. Реформите се движат в контекста на европейските изисквания. През 2017г. се отчита увеличение с четиридесет на сто на търговията на Украйна с ЕС. БВП нараства с 2.5% през 2017г., а за 2018г. се очаква нарастване с 3.5%. През 2017г. износът на страната към ЕС е нарастнал с 30% като е достигнал размер от 17.5 млрд. евро.

Презентация на Н.Пр. Микола Балтажи ТУК.

В събитието участва и Рустам Азхдар, съветник икономически въпроси към посолството на Украйна в София.

Лидия Шулева, председател на Българо – украинската индустриална камара, приветства участниците в събитието и сподели, че се наблюдава значителен ръст в последните години на стокообмена между Украйна и страните от ЕС. Предстои да се подпише споразумение за обмен на работна сила между България и Украйна. Споразумението ще спомогне за интереса за приличане на IT специалисти от Украйна. Шулева предложи Украйна да се включи към инициативите за намаляване на таксите за роуминг между ЕС и Западните балкани, с цел улесняване на дигиталната свързаност и по – лесната свързаност на бизнес средите.

 


08.06.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад