Назад

Предстои откриване на посолство на Кралство Саудитска Арабия в България

 
По инициатива на Българо-саудитския бизнес съвет към БТПП Н. Пр. г-н Салех Ал-Гамди, посланик на Кралство Саудитска Арабия базирано в Атина направи представяне на възможностите за бизнес и инвестиции в Саудитска Арабия. Преди представянето бяха проведени обстойни разговори между председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов и посланик Салех Ал-Гамди, в които бяха отбелязани най-важните направления в двустранното сътрудничество. 
По думите на посланик Ал-Гамди неговата страна вече не свързва откриването българско посолство в Риад с разкриването на тяхно посолство в София. Саудитска Арабия е с намерение в името на разширяването на двустранните връзки, които имат голям потенциал, да разкрият свое посолство без да чакат разкриването на българско посолство в Риад. 


В разговоря беше поставен акцент на целенасочено представяне на българския туризъм в Саудитска Арабия. Коментирана беше възможността за по-активно присъствие на български строителни фирми в региона поради възможностите, които се откриват. Продължават да се насочват огромни средства в инфраструктура. Особено привлекателна е възможността да бъде използван план на правителството на страната да изгради за населението около 500 000 жилища в Саудитска Арабия с помощта и на строителни фирми от други страни в това число и от България, както и средства в размер на 500 милиарда саудитски реали в рамките на 5 години. Съществуват възможности по здравната програма за където са предназначени около 130 милиарда и това все са възможности, които българските фирми не използват до сега.
Както е известно Саудитска Арабия е в групата на Г-20. Тя заема водещи позиции по редица икономически показатели като условия за правене на бизнес и други.
Цветан Симеонов отбеляза, че при добре подготвени бизнес проекти има възможности за финансиране и от местни специални фондове, които могат да улеснят изпълнението на задачите.
По време на разговорите между председателя на БТПП и посланик Салех Ал-Гамди беше акцентирано върху възможността за ускоряване подписването на Договор за избягване на двойното данъно облагане, чиито проект отдавна е представен.
В презентацията в БТПП участваха над 40 български фирми представляващи различни сфери на икономиката като строителство, недвижими имоти, туризъм, минно дело, международен транспорт и др. Сред участниците бяха и членовете на Българо-саудитския бизнес съвет, съорганизатор на събитието.
При откриването председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов се обърна към участниците като потвърди постоянния стремеж на Палатата да информира бизнеса и да насърчава възможностите за намиране на нови и нови партньори по света и по-специално на Арабския полуостров.
Н. Пр. г-н Салех Ал-Гамди представи откритите възможности за бизнес на Кралството съставящо три пети от територията на арабския полуостров. В момента Саудитска Арабия заема четвърто място в света по отношение на финансова свобода и е сред 25-те най-развити икономики в света. Страната развива най-силната икономика в Средния изток и Северна Африка.
 
Страната е балансиращ фактор за формиране цената на петрола и един възспиращ фактор за тяхното нарастване. 75-80 долара за барел е добра цена за да бъдат балансирани интересите и на потребители и на доставчици на нефт, каза посланик Ал-Гамди.
Саудитска Арабия предлага много изгодни условия за чуждестранни инвеститори. В страната са разработени 7 интегрирани икономически зони в които се включват и три индустриални града Ал Джубаи, Янбу и Рас Алзур. Кралството е най-големия производител на петрол в света и притежава една четвърт от световните залежи. Страната произвежда 10 милиона барела петрол дневно като има капацитет за 12,5 милиона барела дневно. Целта е постигане на стабилна политика по отношение добива и доставките на петрол на световния пазар съобразени с целите на ОПЕК. В момента на правителствено равнище се водят преговори между България и Саудитска Арабия относно избягването на двойното данъчно облагане.
Посланик  Ал-Гамди предостави лист с по-важни електронни адреси с информация за икономиката на Кралството.
LIST OF WEBSITES RELEVANT TO SAUDI ECONOMY
 
General Authority for Investments:  www.sagia.gov.sa 
Ministry of Commerce & Industry:  www.commerce.gov.sa/english
Saudi Commission for Tourism & Antiquities: www.scta.gov.sa 
Council of Saudi Chambers: www.saudichambers.org.sa 
 


13.06.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад