Назад

Украински стоки могат да намерят пазар в ЕС през България

 
Новият посланик на Украйна Н.Пр. Микола Балтажи се срещна с председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов. В срещата участва и първия секретар в посолството на Украйна в София Александр Гуриев.

Посланикът получи информация за предлаганите от БТПП услуги за бизнеса. Цветан Симеонов представи данни за настоящото развитие на икономиката на страната и регистрираните в Палатата дружества с украински капитал, общо 265 на брой.

Посланик Балтажи сподели, че Украйна е в процес на икономическа реформа и миналата година е отбелязала растеж около 4%. Страната му се стреми да привлече чуждестранни инвестиции. Има български фирми, които са инвестирали в Украйна, например в завод за преработка на кварцов пясък за производство на стъкло, в индустрията и т.н. По мнението на посланика примерите за такова инвестиционно сътрудничество трябва да са повече. Според него съществуват възможности в областите енергетика, земеделие, туризъм. Обсъжда се промяна на законодателството, която да позволи закупуването на земя в Украйна. Към момента тя може да се използва под аренда. 

Украински стоки могат да намерят пазар в ЕС през България, а български стоки да бъдат представени в Украйна – един наистина голям пазар. Водят се преговори с ЕС за споразумение за асоцииране и споразумение за свободна търговия. Очакванията на Украйна са до края на 2011 г. те да бъдат финализирани. Тези преговори ще повлияят и на отношенията на Украйна с Митническия съюз между Русия, Беларус и Казакстан. 

Г-н Симеонов каза, че БТПП гледа много насърчително към усилията на Украйна за асоцииране към ЕС и че се застъпва пред държавните институции в България да оказват подкрепа на тези усилия на Украйна.
Бе повдигнат въпросът за либерализирането на визовия режим за украински туристи, желаещи да почиват в нашата страна. Освен това посланик Балтажи заяви, че предстоящото европейско футболно първенство през 2012 г. в Полша и Украйна e предпоставка повече туристи да посетят страната и това също крие потенциал за подобряване на климата за бизнес между двете страни.

Бе подчертано изключителното доброто сътрудничество между БТПП, Украинската ТПП и първия съветник в посолството г-н Гуриев. Предвижда се посещение на украински фирми в София в края на годината, като БТПП се ангажира да организира бизнес форум и срещи с местни партньори.

03.06.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад