Назад

80 представители на словенския и българския бизнес проведоха бизнес форум в Словения

 
В конгресния център Бърдо при Кран на 7 юни 2011 г. се проведе българо-словенски бизнес форум. Форумът беше част от програмата на официалното посещение на президента Георги Първанов в Република Словения.
Българската търговско-промишлена палата, Словенската търговско-промишлена палата и офисите на Enterprise Europe Network в двете организации осигуриха участието на над 80 представители на българския и словенския бизнес. Председателят на Словенската ТПП Само Хрибар Милич и Александър Кашукеев, член на УС на БТПП, в качеството си на водач на бизнес делегацията от българска страна, обмениха идеи за сътрудничество на ниво бизнес организации и предприемачи.

Г-н Кашукеев сподели, че съществува добро сътрудничество между бизнес средите от България и Словения. Географската, езиковата и културната близост подпомага и улеснява бизнес контактите. Според него трябва да продължим да търсим смели решения за съвместното икономическо сътрудничество.
Общо мнение бе, че като партньори в ЕС и участници на един общ базар възможностите за съвместен бизнес между България и Словения  с добри резултати  са много големи.

В изказване Президентът на Словения Данило Тюрк изрази мнение, че страната му е преодоляла в известна степен тежките последствия от кризата и сега има оптимизъм за икономическо развитие. Той посъветва бизнеса да се ориентира в региона, очертан от трите морета – Адриатическо, Черно и Средиземно. Словения участва активно в подготовката на проекта Южен поток. 

Г-н Тюрк акцентира – „трябва да сме прагматични за да имаме успешни проекти, също така, трябва да се постигне по-голяма ангажираност на МСП в тях”. Той сподели, че страната му има опит в областите: специални технологии за строителство, селско стопанство, фармацевтика, информационни технологии и др. Според него трябва да намерим схеми на ефективно партньорство за усвояване на фондовете, представяни от ЕС.

Президентът на България Георги Първанов определи тенденцията в двустранните икономически отношения като позитивна. Очаква се до месеци да достигнем нивата на стокообмена преди кризата. Износът на стоки от България за Словения през 2010 г. в сравнение с 2009 г. е нараснал със 137%. Имаме много примери на добри инвестиции, каза българският президент – Нова Люблянска Банка, Меркатор, Крка и други. В периода 2000 – 2010 г. словенските инвестиции в България възлизат на 164 млн.евро. Според него има условия и предпоставки за по-бурно и по-динамично развитие на икономическите отношения. Има много активен политически диалог през последните 20 години. Въпреки вътрешните проблеми в двете държави по отношение на външните връзки има стабилност и предсказуемост.
Двамата президенти проведоха и неформални разговори с предприемачите, като по този начин бе осъществена обратната връзка с представителите на бизнеса.

Участниците във форума се запознаха с факти за българската икономика и инвестиционен климат, представени от зам.министъра на икономиката, енергетиката и търговията Делян Добрев.
Благодарение на мрежата от EEN след официалната част на събитието бяха проведени повече от 50 двустранни срещи при голям интерес и от двете страни.

Представител на GS1 България също взе участие в българската бизнес делегация и осъществи полезна среща със своите партньори от GS1 Словения. По време на разговорите словенските колеги споделиха опита си от работата по проект, свързан с Глобалната мрежа за синхронизация на данни, както и бяха обменени полезни идеи за дейността в другите направления на стандартите GS1.

08.06.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад