Назад

В БТПП срещи с фирми от гр. Циндао, Китай







 
Китайска бизнес делегация от гр. Циндао, провинция Шандун, посети БТПП на 1 юни 2011 г.  Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства китайските фирми, които работят в областите лека промишленост и индустрия. Той отправи покана към тях да използват всяка възможност за съвместен бизнес с български партньори, както и да инвестират в нашата страна. Председателят на БТПП отбеляза, че пристанищата Варна и Бургас са най-близките до Азия пристанища на ЕС, които могат да бъдат използвани от китайски фирми, като входна врата за общността.

Ръководителят на китайската делегация зам.ген.директор на Дирекцията по търговия в гр. Циндао, Лоу Уейли представи данни за града, и неговия регион, в който живеят повече от 8,8 млн. души. Външнотърговският обмен е 56 млрд. щ.д., а чуждестранните инвестиции в региона възлизат на 2,6 млрд.щ.д.  През 2010 г. търговията между областта на гр. Циндао и България възлиза на 17 млн.щ.д.

Пристанището на гр. Циндао е на 7-мо място в света по товарооборот. Предприятията в града и околностите му, занимаващи се с международна търговия са повече от 10 000. 

Търговският съветник към Посолството на Китайската народна република в София Лу Юнмин също се обърна към участниците във форума, насърчавайки ги да установят преки контакти помежду си, като се използва икономическия потенциал на гр. Циндао, крайморски град, отворен към света, който в период от 10 години поддържа икономически ръст над 10%.

Участниците в срещата се запознаха и с условията за правене на бизнес в нашата страна и инвестиционната политика. Юлиян Балчев, представител на Българската агенция за инвестиции сподели, че тази година в България ще започне работа смесено българо-китайско предприятие за производство на автомобили в гр. Ловеч.

Форумът продължи с двустранни срещи, в които участваха представители на 25 български фирми.

01.06.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад