Назад

БТПП: Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително

 
Съобщението на премиера Бойко Борисов от Аксаково, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета, създава у работодателите от БТПП чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса. Бизнесът  продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление. 

Това става въпреки, че Бюджетът 2011г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лв МРЗ, а чрез нивата на осигурителните прагове на практика вече има увеличение заплатите в светлата част на икономиката.

При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са:за държавния сектор 7 001 880 лв за заплати, 1 263 839 лв за осигуровки или общо 8 265 719 лв. В  частния сектор  ще трябват в повече 36 904 950 лв за заплати , плюс  6 661 343 лв за осигуровки или общо 43 566 293 лв. 
Тези изменения са само за заетите на 240 лв. При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват.

Според проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд. По повод на предложенията на министъра на труда и социалната политика за ръст на заплатите през 2011 г. последното проучване на Палатата показва, че 5,6% от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят със съкращения на персонала, а 14,3% не биха уволнили никого. Около 70% не са съгласни с повишаването на заплатите.

Работещите се разделят почти по равно в мнението си дали увеличението на заплатите трябва да е обвързано със съкращения. 51,22% се обявяват "за" намаляването на персонала. На въпроса, ако има административно увеличение на минималната работна заплата, готови ли сте да увеличите пропорционално заплатите на всички служители, едва 10,4% от работодателите отговорят положително. Останалите са против. 

При работещите мненията в процентно съотношение са обратни. Около 40% от работодателите са на мнение, че ако се повишат заплатите, ще се увеличи безработицата, а над 53% смятат, че ще има преминаване на фирми от официалната икономика към неформалната.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза – каза Председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов

06.06.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад