Назад

Износът ни за Балканските страни надхвърля 6,9 млрд. евро

БТПП участва в конференцията „Конфиндустрия Източна Европа – двигател на развитие“


Износът ни за Балканските страни през 2016 г. е в размер на 6.9 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на конференцията „Конфиндустрия Източна Европа – двигател на развитие“, организирана от сдружението на италианския бизнес в България и региона.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе сред официалните гости.

По време на събитието стана ясно, че се отчита завишен интерес от страна на български компании за развитие на дейност в региона с откриване на офиси, производствени бази, участие в публични търгове, инфраструктурни проекти и др.

Страната ни ще се стреми да бъде балансьор и ще насърчава задълбочаването на диалога както вътре в Съюза, така и със страните от региона.

Партньорството с организации като Конфиндустрия, които имат изградена представителна мрежа и които могат да бъдат своеобразен мост за задълбочаване на бизнес сътрудничеството е от голямо значение за БТПП.

Бяха цитирани данни, според които за последните 10 години преките нетни чуждестранни инвестиции от Италия у нас са положителни в размер на над 1,5 млрд. евро.

В откриването на събитието участие взеха и Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в София, Мауро Мария Ангелини, председател на Конфиндустрия Източна Европа и Конфиндустрия Румъния, Мария Луиза Мерони, председател на Конфиндустрия България и др. Участници в различните панели са Едоардо Гароне, председател на Техническа група по интернационализация на асоциациите към Конфиндустрия, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Енрико Минити, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк, Джулио Бертола, отговорен за външните отношения на Конфиндустрия Източна Европа и др.


22.11.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад