Назад

Н.Пр. посланик Гурбанова предложи в рамките на Деня на авиацията – 7 декември т.г. – да се проведе и информационно събитие с участието на БТПП

В началото на 2018 г. ще стартират директни полети София - Баку


В Българската търговско-промишлена палата се проведе среща между Н.Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България, Зулфия Ализада, съветник по икономическите въпроси към Посолството, и г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Срещата е в продължение на взаимните усилия да се разширят двустранните икономически отношения и свързаността между двете страни.

По време на срещата бяха обсъдени множеството възможности за бъдещото развитие и засилване на сътрудничеството между двете страни, като акцент бе сложен върху лансирането на директни полети между София и Баку, които ще стартират в началото на новата 2018 г.

В тази връзка Н.Пр. посланик Гурбанова предложи в рамките на Деня на авиацията – 7 декември т.г. – да се проведе и информационно събитие с участието на БТПП, на което азербайджанските авиолинии „Бута“ ще представят новата дестинация. Това е част от набелязаните стъпки за засилено информиране на бизнеса и гражданите относно туристическите и бизнес възможности, които ще предложи директната линия София-Баку, включително и с усилията на тур-оператори, хотелиери, което ще позволи добрата стъпка да се изпълни със съдържание. Вследствие ще бъдат оповестени преференциалните пакети и услуги, за които БТПП ще информира допълнително.

Обсъдени бяха още и теми, като наближаващото Българско председателство на Съвета на ЕС и активността на България по линия на Източното партньорство (в което членува Азербайджан). В тази насока, пред Българското председателство се отправят предизвикателства, но и много нови възможности за по-бързото ускоряване на взаимоотношенията и партньорството между двете страни. Изразено бе мнението, че основният инструмент за сътрудничество остава свързаността – повече полети означава не само по-засилен туризъм, но и повече бизнес, по-голям стокообмен и нови възможности за партньорства.

В тази връзка Н.Пр. посланик Гурбанова съобщи и за организацията на търговска мисия от Азербайджан, която ще посети България през пролетта на 2018 г. БТПП своевременно ще информира за икономическите сектори и детайли по посещението на търговската делегация.

 


22.11.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад