Назад

Обсъдени бяха възможностите за улесняване на процедурите по издаване на визи на граждани от Арабския свят и възможностите за привличане на инвестиции

Нараства интересът от арабска страна към инвестиции в България


В Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се състоя среща на г-н Цветан Симеонов, председателя на БТПП, с г-н Сакаф Ал-Каф, член на УС на Българо-йеменската търговско-промишлена палата, и г-н Борис Минчев, председател на Сдружението “Народно движение против корупцията и за иновативна икономика”.

Основна тема на срещата бяха възможностите за улесняване на процедурите по издаване на визи на граждани от Арабския свят и възможностите за привличане на инвестиции от този регион. По думите на г-н Ал-Каф нараства интересът от арабска страна към инвестиране в българското земеделие, промишлеността и закупуването на стари заводи с цел възстановяване на производството.  Други отрасли с голям потенциал са образованието и медицинския туризъм, като България има възможностите да предложи висококачествени здравни услуги на много по-ниски цени от обичайните за района дестинации като Египет или Йордания.

По време на разговорите акцент бе поставен върху  новата по-усложнена процедура по издаването на визи, като сериозна пречка пред развитието на икономическите връзки между България и арабските страни, в частност Йемен. Консулският отдел към посолството в близкоизточната република е закрит, което принуждава предприемачи и инвеститори да кандидатстват за виза в съседни и по-далечни страни. Процедурата отнема 45 дни и голяма част от представителите на бизнеса предпочитат да кандидатстват за шенгенска виза в дипломатическите мисии на държави като Франция и Германия, за да успеят да посетят България.

Обсъдени бяха съвременната обстановка в Арабския свят, съдействие при евентуално навлизане на български фирми с търговски представителства в Саудитска Арабия и бъдещото развитие на бизнес климата, както и директни самолетни връзки. БТПП ще подкрепи дейността по информирането на заинтересованите страни относно стъпките за съобразяване с новите изисквания с промените и допълненията в Закона за чужденците.


06.03.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад