Назад

БТПП и Патентното ведомство обсъдиха съвместни проекти в подкрепа на бизнеса



Цветан Симеонов, председател на БТПП, и Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП, посетиха Патентното ведомство и се срещнаха с председателя Петко Николов. Той ги запозна подробно с дейността на националния държавен орган за правна закрила на обектите на индустриалната собственост и изтъкна. По време на разговора акцент бе поставен върху основни проблеми за приноса на иновациите за конкурентоспособността на Република България и приходите за бизнеса и държавата, които могат да дойдат от страна на създадените иновации, или използването на съществуващи патенти.

Обсъдени бяха съвместни действия чрез въвеждането на информационни нововъведения в посока по- широк достъп на бизнеса до патентна информация, която да улесни проучвателните дейности. В тази връзка представителите на БТПП бяха информирани за обществена поръчка, чрез открита процедура, с предмет:  „Развитие на ИТ средата в Патентно ведомство" с две обособени позиции ТУК.

Представена бе и дейността на Палатата в помощ на българските предприемачи и международните бизнес инициативи.; функционирането на доброволния търговски регистър на Палатата, ежедневния електронен информационен бюлетин „Инфобизнес“. Изтъкнато бе постижението, че БТПП официално е акредитирана от Международната търговска камара - Париж за издаването на електронни сертификати и други външнотърговски документи. Обсъдени бяха мерки за търсене на още възможности за насърчаване на иновационната активност, включително и чрез подходящи награди.


08.12.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад