Назад

Виетнамско-българска бизнес дискусия с участие на предприемачи от двете страни

Споразумението за свободна търговия между Виетнам и ЕС – във фокуса на събитието
Посолството на Социалистическа Република Виетнам в София съвместно с Българската търговско-промишлена палата организира дискусия на тема: “Споразумение за свободна търговия Виетнам – ЕС: възможности и предизвикателства”.

Н. Пр. г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан, извънреден и пълномощен посланик на Социалистическа Република Виетнам, приветства присъстващите над 80 предприемачи от Виетнам и България и отбеляза традиционно доброто сътрудничество между двете страни и отличните резултати от посещения на официални делегации на високо ниво през последната година.

От името на БТПП председателят Цветан Симеонов заяви, че Палатата ще продължи и за в бъдеще да е надежден партньор при осъществяването на бизнес контакти между компании от Виетнам и България. Изтъкнато бе, че БТПП е официално акредитирана от Международната търговска камара - Париж за издаването на електронни сертификати и други външнотърговски документи в групата на първата дузина палати в света. Чрез тази акредитация бизнесмени от двете държави са изключително улеснени за бързото освобождаване на стоки от престой на митниците. Огромният интерес, който проявява бизнесът за изграждане на все по-активно сътрудничество, е констатиран още по време на посещението на президента на Република България Росен Плевнелиев и придружаващата го бизнес делегацията, организирана от БТПП през октомври 2013 г. Пред гостите от Виетнам бе представена и дейността на БТПП в подкрепа на бизнеса.

„Сключването на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз  и Виетнам ще способства за развитието на инвестиционния и търговския потенциал между България и Виетнам и ще мобилизира усилията на деловите среди от двете страни.“ Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров.  “Смятам, че българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на виетнамския пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции”, подчерта зам.-министърът.

Чан Нгок Ан, директор „Многостранно икономическо сътрудничество“ в Министерството на външните работи на Виетнам, формулира основните черти на Споразумението за свободна търговия между Виетнам и ЕС, възможностите и предизвикателствата.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, информира за новите политики за насърчаване на чуждестранните инвестиции в България.

Проф. д-р Александър Тасев, директор на Института за икономически изследвания към БАН, представи най-новите изследвания за икономическата политика на България.

 


02.12.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад