Назад

БТПП участва в B2B срещи във Виена за доставчици и потребители на логистични решения за автомобилния и хранителния секторПредседателят на БТПП Цветан Симеонов и представители на български фирми участват в двустранни бизнес срещи във Виена за доставчици и потребители на логистични решения за автомобилния и хранителния сектор. Събитието е в рамките на Шестата конференция на Дунавския регион. Основните теми са предизвикателствата, свързани с транспортните пътища в Европа, като фокусът е поставен на контрола и продължителността на изчакване по границите в ЕС, както и на интермодалния транспорт в Дунавския регион. Разглеждат се и финансови въпроси (субсидии и данъци) и инфраструктурни проекти.

Робърт Гройс, представител на WienCont Container Terminal  GmbH, изнесе интересна лекция за значението на интермодалния транспорт в Дунавския регион. Изтъкната бе важността на запазването на шенгенските правила за свободно движение на стоки. Стана ясно, че при отпадане на тези правила Австрия би губила по 2.5 млн. евро дневно.

По време на форума във Виена председателят на БТПП разговаря с председателя на Търговско-промишлената палата на Беларус Владимир Улахович, като получи уверения от негова страна за пълно съдействие относно провеждането на  Беларуско-български бизнес форум  в Минск в началото на ноември т.г.

Цветан Симеонов проведе и поредица от срещи с участници в предприемаческата борса. С представители  на китайската компания  QI Biotech Limited бяха обсъдени възможни сфери на взаимодействие. Договорено бе делегация от китайската провинция Гуангдонг да посети България.

Развитието на логистиката и каналите за доставки бе тема на срещата с Ернст Шмид, управляващ съдружник на CVA Group – Австрия. Отбелязано бе важното значение на транспортната инфраструктура и логистичните решения за просперитета на Дунавския регион.

Актуални въпроси, касаещи състоянието на бизнес средата на Балканите, ролята и предизвикателствата пред търговските палати в сложната ситуация в региона, дискутираха Цветан Симеонов и Нада Кнежевич, представител във Виена на Сръбската търговска палата.

Предимствата на Австрия като място за инвестиции  бе във фокуса на срещата на Цветан Симеонов с Биргит Райтер Браунвайзер, директор за Централна и Източна Европа в агенция ABA-Invest in Austria към Министерството на икономиката на Австрия. Агенцията предоставя на чуждестранни компании информация за условията за бизнес в Австрия и ги подпомага при създаване на собствено дружество  в страната. Договорено бе БТПП да проучи интереса на своите членове към инвестиции в Австрия. За въпроси и заявяване на интерес се обръщайте към Мирослава Маркова, e-mail: m.markova@bcci.bg

 


14.09.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад