Назад

Подкрепа на женското предприемачество – основен приоритет пред българската икономика

1 400 000 лв. за представяне на български фирми на международни изложения предоставя Министерството на икономиката на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП. Това бе съобщено по време на проведения в София хотел Балкан икономически форум, посветен на предизвикателствата пред българската икономика”, организиран от списание и клуб Business Lady. Патрон на събитието бе Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, а официални партньори - Българска търговско-промишлена палата, Български форум на бизнес лидерите, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Висше училище по застраховане и финанси.
 
В първи панел „Иновации и добри практики” участие като лектори взеха Божидар Лукарски, Министър на икономиката; Ираван Хира, Председател на Български форум на бизнес лидерите и генерален мениджър на HP Enterprise България; Цветан Симеонов, Председател на БТПП; Мариета Захариева, Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП; гл. ас. д-р Радостин Вазов, Изпълнителен директор на ВУЗФ; Николаос Ксидиас, Генерален Директор на GSK Bulgaria; Наталия Николаева, Мениджър "Развитие" в Econt Express; д-р Наталия Футекова, Управляващ съдружник в ERP.BG и основател на ERP Academy, преподавател в УНСС и ВУЗФ и Илия Терзиев, Изпълнителен директор на Литекс Моторс. 
 
Подкрепата на жените предприемачи у нас е основен приоритет пред Министерството на икономиката – това сподели Божидар Лукарски, министър на икономиката, който откри форума. „В последните години се наблюдава плавно увеличаване на делът на жените предприемачи. По данни на НСИ, жените собственици на фирми у нас са 30% от всички предприемачи. Радвам се да отбележа, че в това отношение България е на средното за ЕС ниво, където делът на жените предприемачи също е около 30%. Целта на политиките ни е да увеличим този процент.” – заяви министър Лукарски. Сред мерките за подкрепа на жените предприемачи у нас са заложените мерки в Плана за действие „Предприемачество 2020 – България”, както и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – допълни още Божидар Лукарски. 
 
Председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов представи основните приоритети на 4-те национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ за 2016 година. Те включват облекчаване на регулативните режими, ускоряване на въвеждането на електронно правителство, въвеждане на общ принцип за „мълчаливото съгласие“ и др. 
 
Министерство на икономиката е предоставило на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП средства в размер на 1 400 000 лв., с помощта на които Агенцията ще може да организира и финансира 9 колективни участия на български фирми на международни изложби в чужбина и 3 колективни участия на международни изложби в страната – сподели Мариета Захариева, Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП. „От тази година започваме да подпомагаме бизнеса за участието на панаири и изложения и в България. Досега агенцията финансираше участието на компании само на панаири, изложения и търговски мисии в чужбина. Целта е малките и средните фирми да започнат да се представят първо на събитията у нас, където също идват чуждестранни компании. По този начин ще придобиват опит и готовност за излизане на външните пазари.” – добави още г-жа Захариева. 
 
Ираван Хира, генерален мениджър на HP Enterprise България откри панела Иновации с лекция на тема „Иновациите, новите технологии и постигането на устойчиво икономическо развитие”. „Нито един бизнес не може да оцелее, ако не се трансформира, възползвайки се от новите технологии”, беше категоричен Хира. Според него, успехът зависи не само от добрата идея, а от това колко бързо превръщаме идеята в стойност.
 
Гл. ас. д-р Радостин Вазов, Изпълнителен директор на ВУЗФ коментира не доброто състояние на образование. Завършващите средно образование са едва 58 000. Сред основните недостатъци на българските учебни заведения, д-р Вазов посочи остарелите учебни планове и депрофесионализирани преподаватели, а едно от алтернативните решения е "Академията за новите бизнес лидери" на ВУЗФ, която цели обучението на учениците в по-ранен етап. 
 
Николаос Ксидиас, Генерален директор на GSK България даде пример за другата страна на иновациите, в оперативния и бизнес модел на работа на компанията. А Наталия Николаева, мениджър „Развитие” в Econt Express представи Smart Courier - революция в градските доставки, с разказ за една реална история. За това как българското автомобилостроене става реалност, а не мечта и как успява да си пробие път през бурите на индустрията ни разказа Илия Терзиев, Изпълнителен директор на Литекс Моторс. 
 
Медийни партньори на форума и церемонията са: радио Витоша, радио Фокус, ИА Фокус, ИА Cross.bg, Seenews.com, b2bmedia.bg, Mail.BG, Radar.BG, In LIFE, Manifesto.BG, WEBIT.FESTIVAL и Хайлайф.
 

17.02.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад