Назад

БТПП ще бъде домакин на Второто състезание по международен търговски арбитраж в СофияЗа втора поредна година БТПП и Сдружението за международни състезания по право (СМСП) организират състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право, което ще се проведе в периода 19-21 февруари 2016 г.

Sofia Pre-Moot представлява симулиран арбитражен процес във връзка с приложението на Конвенцията на ООН за Международна продажба на стоки. То се провежда на английски език и има за цел да позволи на участващите университети да подготвят своите отбори за международното състезание Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. То се провежда през последните 22 години във Виена, като през 2015 г. в него участваха близо 300 отбора от над 60 държави от целия свят. Сред участниците бяха и три български отбора.

Всяка година седмици преди устните кръгове в градове като Париж, Ню Йорк, Милано, Мюнхен и Белград се организират предварителни състезания, на които отбори от различни университети се срещат и пледират един срещу друг. За първи път София бе домакин на подобно състезание през февруари-март 2015 г., като в него сили премериха пет отбора от България, Македония и Румъния. Атестат за успеха на събитието беше обстоятелството, че отборите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и на Университета в Скопие получиха отличия месец по-късно на надпреварата във Виена.

През 2016 г. за втори път София, и в частност БТПП, ще бъде домакин на подобно събитие. Вторият Sofia Vis PreMoot ще се проведе от 19 до   21 февруари в сградата на БТПП, София, ул. „Искър” № 9.

В първия ден от Sofia Vis PreMoot (19 февруари) ще се състои и семинар по актуални арбитражни въпроси, като приложимото материално право в арбитражните производства и други интересни теми.

Пледоариите на участващите отбори ще бъдат на 20 и 21 февруари.

Участие са заявили 8 отбора, сред които Свободният Университет в Берлин, университетът Утрехт - Холандия, университетите на Скопие и Сараево и, разбира се, българските - Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

Спонсори на събитието са Асоциацията на независимите винари и адвокатските кантори "Камбуров и партньори" и "Волф Тайс".

Поканени на събитието са председателят на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов и министърът на правосъдието  г-жа Екатерина Захариева.

Повече информация на следния линк: http://sofiapremoot.com/


16.02.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад