Назад

Бразилско-български бизнес форум в столицата на Бразилия

На 2 февруари 2016 г. в столицата на Бразилия се проведе бразилско-български бизнес форум. Събитието бе организирано съвместно с Националната камара на индустрията на Бразилия и Българската търговско-промишлена палата, по повод посещението на президента Росен Плевнелиев във Федеративна Република Бразилия. То се осъществява по официална покана на президента Дилма Русеф и е в отговор на нейната визита в България през 2011 г.
 
Във форума участваха повече от 60 представители на бизнеса от двете страни. Г-н Робсон Брага де Андраде, президент на Националната камара на индустрията посрещна президента Росен Плевнелиев и откри форума. 
 
Изказване направи министъра на икономиката Божидар Лукарски. Той заяви, че  интересът на България към Бразилия е безспорен – възобновена е службата ни по търговско-икономически връзки в Сао Пауло, а през тази година се очаква провеждането на смесена комисия.
 
Президентът Плевнелиев изтъкна пред участниците във форума, че Бразилия е приоритетен търговско-икономически партньор на България в МЕРКОСУР. Г-н Плевнелиев заяви готовността на държавните институции за подкрепа на бизнеса и развитие на двустранните отношения. Той представи кратко всички сектори в българската делегация.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов направи представяне на българската икономика, като подчерта, че България има добри позиции в секторите селско стопанство, козметика и автомобилостроене. Той акцентира върху макроикономическите показатели и предимства на българската икономика, както и мястото на страната в основните международни класации. Презентация ТУК.
 
В рамките на последващите бизнес срещи бяха обсъдени бъдещи договорености в областите информационни и комуникационни технологии (в състава на делегацията има българска фирма, чиито бразилски потребители наброяват 1 млн.), фармация, машиностроене, хранително – вкусова промишленост и др.
 
Изразен бе интерес от бразилска страна за установяване на контакти с български производители на боровинки и на суровини за козметиката. При интерес да получите информация за бразилските партньори в тези области, може да се свързвате с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ на тел.: 02 8117 494, 8117 489 или e-mail: m.markova@bcci.bg 
 

02.02.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад