Назад

БТПП и Посолството на Украйна обсъдиха съвместни инициативи



Н.Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна в България, и Марк Мартинюк, първи секретар по икономически въпроси, посетиха БТПП и се срещнаха с председателя на Палатата Цветан Симеонов.

По време на срещата гостите информираха за настъпилите положителни промени в законодателството на Украйна и за предприети мерки от страна на правителството за подобряване привлекателността на украинската икономика с цел привличане на чуждестранни инвестиции. Бяха съобщени следните икономически данни:

  • Украйна се изкачва с 13 позиции в класацията на Световната банка „Doing Business – 2016” и заема 83-та позиция (96-та през 2015);
  • поставено е началото на сериозна и дългосрочна антикорупционна реформа;
  • 100 регулаторни режима са отменени, а 41% от търговските разрешителни са отпаднали с цел улесняване на бизнеса;
  • от 1 януари тази години е в сила Споразумението за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

В тази връзка предстои информационно събитие, което ще се проведе на 18 февруари т.г. в сградата на представителството на Европейската Комисия в София. Основна цел ще бъде да се обсъди ролята на споразумението и ползите за интензифициране на двустранните връзки Украйна - България. Подробна информация и програма за мероприятието ще бъдат публикувани допълнително.

Посланик Балтажи обсъди с председателя на БТПП организирането на поредица от събития в подобен формат, сред които специализиран бизнес форум в Бургас през първата половина на тази година. Деловите среди ще бъдат информирани своевременно  за програмата и датите за провеждането им.

С оглед осигуряване на покани и информация за предстоящите срещи, моля заявете участие в БТПП, Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, тел. 02/ 4117 494, e-mail: m.markova@bcci.bg

Информация може да бъде получена и от Посолството на Украйна в София, e-mail: emb_bg@mfa.gov.ua


22.01.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад