Назад

БТПП и Кофас България в първия ден на Международния панаир – Пловдив – дискусия за финансиране на износа и защита от рискове от неплащане









В деня на откриването на 70-то издание на Международния технически панаир – Пловдив съгласно Програмата на БТПП бе проведена кръгла маса: „Финансиране на износа и защита от рискове от неплащане”. 
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов и управителят на Кофас за България Милена Виденова предложиха на вниманието на компании от регион Пловдив полезни решения за добро управление на рисковете при външнотърговските сделки като източник на сигурност при износа, както и за възможностите за финансиране. 
 
Едно от полезните комплексни решения, което може да осигури стабилност при износа на компаниите, е предварителното събиране на информация за проучване на чуждестранните партньори и потенциални контрагенти, както и за застраховане от рисковете при неплащане. 
 
Цветан Симеонов акцентира върху значимостта на срещата, тъй като се дава отговор на един от най-важните въпроси за бизнеса – достъпа до финансиране и участието на фирмите на международния пазар. Той представи дейността на Палатата, системата от регионалните  палати, браншови организации, както и услугите, които БТПП предоставя на бизнеса.
Участниците в кръглата маса бяха информирани за организираните от БТПП предстоящи събития в рамките на Пловдивския панаир, предоставящи полезна експертна информация, която би подпомогнала фирмите за справяне с проблемите в сложната икономическа ситуация в страната и света. 
 
Милена Виденова отбеляза, че „Рискът от финансови неблагополучия може да бъде намален като се разчита не само на публична информация, а и на експертно мнение, за което фирмите могат да се обръщат със запитване към Кофас България.” 
„Всяка компания би могла да се  застрахова от рисковете от забавяне на плащане или от неплащане, а  застрахователната полица - да се използва при обезпечение при банково финансиране, което би осигурило достъпни средства за оборотни нужди. Застраховката на плащанията е добра алтернатива на банковия акредитив, банковата гаранция и други форми на разплащане”, добави Виденова. 
 
Проведената кръгла маса е първата от поредицата регионални инициативи на БТПП и Кофас България в рамките на „Проект бизнес устойчивост и растеж”. Целта е да се даде полезно ноу-хау за осигуряване на икономическа стабилност, защита от рискове и финансиране дейността на компаниите, особено на МСП. По време на кръглите маси се дискутират практически решения за управление на паричните потоци и за по-висока конкурентоспособност на българския и на международните пазари. Предвижда се провеждането на кръгли маси в: Бургас - 16 октомври, Ямбол - 29 октомври, Стара Загора - 30 октомври, Плевен - 6 ноември, Русе - 7 ноември, Варна - 13 ноември.
 

30.09.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад