Назад

Проект „Айн Ранд за младежи“ – обучителен курс за запознаване с философията на свободния капитализъм





От началото на 2017 г. Институтът за свободен капитализъм Атлас стартира обучителен курс за средните училища от София с цел запознаването им с философията на Айн Ранд и с моралността на свободния капитализъм.

Курсът ще се проведе с партньорството на Българската търговско-промишлена палата, която е домакин на събитието.

Преподавател на  гимназистите ще бъде проф. Андрю Бърнстийн, гост-лектор по философия в Американския университет в Благоевград през учебната 2016-2017. Д-р Бърнстейн е гостуващ професор по философия в Marist College, преподавал е в Pace University и Marymount колеж (който го избира за учител на годината - 1995 г.). Често изнася лекции по философия на конференции из Съединените щати, Канада, Англия, Белгия, Норвегия, Хонконг и Бермудските острови. Проф. Бърнстийн е автор на редица книги  по философски и литературни въпроси. Редовно изнася лекции в американски университети. На български е издадена книгата му „Капитализъм без граници“ (2012).

Чрез новелата на Айн Ранд „Химн“ (1936), проф. Бърнстийн  ще обясни на младежите основните положения във философията на Айн Ранд. Те ще разберат, че рационалното мислене е фундаменталното средство за постигане на добър живот. В тоталитарния свят на «Химн потисничеството на ума е изведено до краен предел, дори думата «аз» е изхвърлена от езика. Индивидът не може да действа като индивид, не може дори да  мисли за себе си като индивид, което означава, че е поробено не само тялото, но най-вече ума му. Но когато хората са свободни да мислят и да действат според убежденията си, когато съзнанието е освободено, Ренесансът и Просвещението са възможни.

Курсът ще се нарича «Химн на разума и свободата» и ще се проведе в четири последователни съботи през март и април 2017 г. По време на заниманията младежите ще бъдат запознати с  разума като единствено средство за оцеляване на човека; какво са ценностите и от какви компоненти са съставени; какво е егоизъм и какво – саможертва; кое е правилното общество, в което човек може свободно да живее, да се развива и да просперира.

В сградата на БТПП, на ул. Искър №9  ще бъдат проведени три от лекциите в курса: на 25 март 2017, 1 април 2017 и 22 април 2017 от 11 до 14 ч.

Курсът е безплатен за участниците. Ще се проведе на английски език.

Потвърдете предварително Вашето участие на e-mail: ikan@bcci.bg


19.03.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад