Назад

Представяне на бизнес климата и напредъка в икономическите реформи в Украйна

Н.Пр. посланик Микола Балтажи информира за мащабен приватизационен процес в Украйна
В БТПП се проведе презентация на бизнес климата и напредъка в икономическите реформи в Украйна с участието на Н.Пр. Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна у нас.

Събитието бе открито от председателя на БТПП, който приветства участниците в срещата и поздрави посланик Балтажи за инициативността и проявения интерес към организиране на съвместни събития в сътрудничество с Палатата. Лидия Шулева, председател на Българо-украинската индустриална камара (БУИК) към БТПП, призова за разширяване на търговското и икономическо сътрудничество между двете страни, подчертавайки готовността на БУИК да съдейства на всички фирми, заинтересовани от бизнес отношенията с украински партньори.

Презентацията на бизнес климата и напредъка в икономическите реформи в Украйна бе изнесена от Н.Пр. посланик Балтажи, който акцентира върху обвързаността на промените и напредъка със Споразумението за асоцииране с ЕС, определяйки ги като „Еврореформи“. По думите на украинския посланик, основно предизвикателство за имплементирането на реформите е извършването им в условия на усложнена обстановка, имайки се предвид, че след събитията от 2014 г. БВП и производството на източноевропейската държава са спаднали със 17-20%. На фона на предизвикателствата, украинският посланик увери, че основни направления на реформите касаят икономическото развитие и че „просперираща Украйна е в интерес на всички, включително и на България“.

Приоритетни направления на реформите, в които вече се усещат значителни резултати, са правоохранителните органи като армия и полиция, доверието към които нараства; данъчната система, която провежда политика на намаляване на данъците и промотиране на предприемачеството чрез улесняване на процедурите по регистриране и започване на бизнес; изпълняване на препоръките на ЕС с цел уреждане на безвизовото пътуване; реформи в енергетиката, както и не на последно място – в борбата срещу корупцията. В това отношение е имплементирана прозрачната и обществено достъпна система за обществени поръчки „Prozorro“, както и електронна платформа за деклариране на доходите от страна на държавните служители с отворен за обществото достъп.

Посланик Балтажи също така информира, че се очаква 2017 г. да бъде маркирана от мащабния приватизационен процес в Украйна, като списък с дружествата, които попадат в процеса на приватизация, може да бъде открит тук.


16.03.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад