Назад

БТПП честити Националния празник Трети март на всички свои членове и партньори

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) поздравява всички свои членове и партньори  по случай Националния празник Трети март. На този ден преди 137 години е подписан Санстефанския мирен договор, който поставя началото на българската държавност.

3 март 1878 година. След продължтелни и бурни заседания с представителите на победената Османска империя, дългогодишният руски посланик в Цариград граф Николай Игнатиев излиза в двора на историческата къща в Сан Стефано и с развълнуван глас съобщава: „Братя! Мога да ви поздравя с подписването на мира!”.

След сдобиването с църковна независимост през 1860 година, след признаването на правото на българите за самостоятелно съществуване на Цариградската посланическа конференция през 1876 г., краят на кръвопролитната Руско-турска освободителна война (1877 – 1878)  възвестява свободата на българския народ и възстановяването на неговата държавност. Още през много перипетии ще мине тази Българска държава, разкъсана на Берлинския конгрес, раздирана от въстания и войни, но оцеляла до днес. Без този Ден първи на свободата нямаше да има нито Съединение, нито Независимост, които с право честваме. Трети  март е най-големият ни Ден!

Честит Национален празник!


03.03.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад