Назад

Първи икономически форум за развитието на Горен Египет

Първи икономически форум за развитието на Горен Египет се състоя на 22 февруари 2015 г. в гл. Кайро с участието на 20 български предприемачи и около 50 представители на бизнеса в Горен Египет.  Форумът се проведе при  посещението в Египет на българска бизнес делегация, организирана от Българската търговско-промишлена палата (ТПП) и Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП). Изпълнителния директор на Асоциацията на египетските бизнесмени Мохамед Юсеф подчерта при откриването на форума, че Египет търси инвеститори и се надява български фирми да инвестират в страната или да работят като подизпълнители за различни проекти, включително инфраструктурни - изграждане 4 000 км магистрали, за които правителството е отделило 22 млрд. египетски лири. Подробности ще бъдат представени на предстояща в средата на март 2015 г. в Египет конференция за инвеститори.
 
Българският посланик в Кайро Румен Петров, който също взе участие във форума, изтъкна, че Египет е най-големият търговски партньор на България в Африка и втори в Средния Изток. 
 
Икономиката на Египет бе представена от д-р Ала Ез, ген.секретар на Федерацията на египетските търговски палати, и ген. секретар на МТК Египет. 
 
Председателят на Хасковската ТПП и член на УС на БТПП Янчо Янев  представи българската бизнес делегаци и насърчи египетските участници във форума да развиват бизнес с български партньори и в България. Той предаде на Федерацията на египетските търговски палати проект на споразумение за сътрудничество между БТПП и Федерацията на египетските търговски палати, което да замени подписаното през 1998 г. първо споразумение.
 
Изпълнителният директор на Федерацията на египетските индустрии връчи на ръководителя на българската бизнес делегация Янчо Янев почетен плакет.
 
Форумът продължи с двустранни срещи българските и египетските фирми и посещение в технологичен център Smart village, който обхваща 160 компании с над 40 000 служители. Участниците в делегацията проведоха срещи с директори от парка и с изпълнителния директор на Канадско – Египетската бизнес асоциация и Египетския съвет за устойчиво развитие Раша Камал. В рамките на втория ден от форума се проведоха и двустранни срещи с фирми в Xceed център (www.xceedcc.com ) – компания за аутсорсинг, която оперира на 4 континента и обслужва клиенти на 7 езика.
 

 


23.02.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад